Tervezett. MEGÁLLAPODÁS

A 2015. ÉVI BÉRFEJLESZTÉSRŐL ÉS a Személyi jellegű egyéb tervezett kifizetésekRŐL

PREAMBULUM

Felek rögzítik, hogy a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága a 63-4/2015. (II.18.) sz. Igazgatósági határozatában rendelkezik az MVK Zrt. bérfejlesztéséről, a 64-11/2015. (II. 18.) sz. Igazgatósági Határozata rendelkezik a béren kívüli juttatási rendszer (továbbiakban: kafetéria) 2015. évi mértékéről, valamint a 62-4/2015. (II.18.) sz. Igazgatósági Határozatában rendelkezik az MVK Zrt. által foglalkoztatott premizált munkavállalók – kivéve a vezető tisztségviselő – 2012. évi prémiumáról.

Az MVK Zrt. ügyvezetése és az MVK Zrt. reprezentatív szakszervezetei a Kollektív Szerződés elveinek megfelelően évente megállapodást kötnek a bérfelhasználás irányelveiről, valamint a béren kívüli juttatások (kafetéria, szociális és jóléti támogatások) mértékéről.

 

MEGÁLLAPODÁS

amely létrejött egyrészről a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet, valamint a Miskolci Autóbusz és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szövetsége, mint Érdekképviseletek, másrészről pedig az MVK Miskolci Városi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: MVK Zrt.) mint Munkáltató között az alábbi feltételekkel:

  1. 1.     BÉRFEJLESZTÉS

Felek rögzítik, hogy az MVK Zrt. vezetése – a Miskolc Holding Zrt. 63-4/2015. (II.18.) sz. számú Igazgatósági Határozatában foglaltak szerint és összhangban a 2015. évi üzleti tervben foglaltakkal – 2015. évben a 2014. december 31-ei bértömegére vonatkoztatott 3% mértékű differenciált béremelést hajt végre.

A bérfejlesztés végrehajtásának kezdő időpontja: 2015. január 01. napja.

A 2014. december 31-ei bértömeg az érvényes besorolási bér alapján szervezeti egységenként került meghatározásra. A szervezeti egységen belüli differenciált bérfejlesztést – figyelemmel a munkavállalók egyéni teljesítményére – a szervezeti egységek vezetőivel egyeztetve, a szervezeti egység vezetőjének javaslata alapján hajtják végre.

A bérfejlesztés differenciált végrehajtása során az MVK Zrt. vezetése figyelemmel van a tulajdonosi elvárásoknak is megfelelő stratégiai célkitűzésekre, valamint az MVK Zrt. szervezeti egységei közötti, továbbá a szervezeti egységeken belüli bérfeszültségek feloldására.

Felek az alábbiakban rögzítik a differenciált béremelésre jogosultak, valamint a béremelésre nem jogosultak körét.

A differenciált béremelésre jogosultak köre:

  • minden munkaviszonyban lévő munkavállaló, kivéve a béremelésre nem jogosultak köre.

Nem jogosultak béremelésre:

  • 2014. január 01. után belépett munkavállalók,
  • a Munka törvénykönyve 208. §-a szerinti vezető állású munkavállalók,
  • próbaidő alatt álló munkavállalók,
  • felmondás alatt álló munkavállalók, illetve ha a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó megállapodás folyamatban van,
  • TGYS-en, GYED-en, GYES-en, 30 napon túli fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók,
  • 2014. október 01. óta béremelésben részesült munkavállalók (beleértve a 2015. januárjában minimálbér emelésben részesült munkavállalókat),
  • határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók.

Az MVK Zrt. a bértömeg egy részéből béralapot különít el az alábbi jogcímeken:

  • A Miskolc Holding Zrt. Teljesítményértékelési és Besorolási Kézikönyve valamint Javadalmazási Szabályzata alapján kialakított társasági Teljesítményértékelési és Besorolási Kézikönyvben valamint Javadalmazási Szabályzatban meghatározott premizált munkakörök premizálására.
  • Egyéb (az előbbiekben fel nem sorolt) dolgozók teljesítmény alapú jutalmazására (adható egy havi alapbér 50 %-a), továbbá felmondási bérek fedezetére, valamint helyettesítések finanszírozására.

A fentiekben felsorolt tételek 2015. évben, tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre, az üzleti eredményektől függően kerülnek kifizetésre a tulajdonosi döntés figyelembevételével.

A Kollektív Szerződéssel összhangban évente – a gazdasági eredményektől függően – esetenként jutalom fizethető a Miskolc Holding Zrt. HR szervezetével történő egyeztetést követően, részletes szakmai alátámasztás alapján, indokolt esetben.

  1. 2.     Személyi jellegű egyéb tervezett kifizetések
    1. KAFETÉRIA

Felek rögzítik, hogy a Miskolc Holding Zrt. 64-11/2015. (II.18.) sz. számú Igazgatósági Határozatban foglaltak szerint, a 2015. évben a kafetéria rendszer keretében összevont támogatás mértéke az MVK Zrt.-nél főállásban dolgozó munkavállalók esetén bruttó 300.000.- Ft/fő/év, melynek választható tételei után fizetendő adóterhet a munkavállaló saját kafetéria keretéből fedezi. A kafetéria rendszer elemeiről és azok felhasználásáról irányadó az MVK Zrt. 2015. évi Kafetéria kézikönyve valamint Szabályzata.

  1. SZOCIÁLIS ÉS JÓLÉTI JUTTATÁSOK, SEGÉLYEZÉS
    1. Az MVK Zrt. munkáltató nőnapi ajándékokra bruttó 200.000 Forintot biztosított. A juttatásban minden női dolgozó részesül, függetlenül attól, hogy szakszervezeti tag- e vagy nem.
    2. A z MVK Zrt. munkáltató karácsonyi ajándékként a 2000 Ft/fő értékű ajándéktárgyat biztosít minden munkavállaló számára, függetlenül attól, hogy szakszervezeti tag-e vagy nem.
    3. A z MVK Zrt. munkáltató tárgyévben összesen bruttó 800.000 Ft segélyezési keretet biztosít a munkavállalók számára. A segélyezési keret felhasználásáról a Segélyezési Bizottság javaslata alapján a munkáltató dönt.
    4. A z MVK Zrt. munkáltató a 3. pontban foglalt segélyezési kereten felül pénzbeli támogatást biztosít haláleset esetén a Segélyezési Szabályzat szerint.
    5. A z MVK Zrt. munkáltató a 3. pontban foglalt segélyezési kereten felül pénzbeli támogatást biztosít az MVK Zrt. munkavállalója részére gyermeke születése esetén. A támogatás összege egyszeri bruttó 50.000 Ft.
  1. 3.     Prémium

A Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága a 62-4/2015. (II.18.) sz. Igazgatósági Határozatában rendelkezik az MVK Zrt. által foglalkoztatott premizált munkavállalók – kivéve a vezető tisztségviselő – 2012. évi prémiuma tekintetében, miszerint a prémiumfeladatok kiértékelése alapján, annak megfelelően a prémiumok kifizetése az alábbi feltételek teljesülése esetén lehetséges:

  • a Miskolc Holding cégcsoport likviditási helyzete lehetővé teszi a kifizetést,
  • a megfelelő pénzügyi ütemezés kialakítása mellett.

Jelen megállapodás 2015. december 31-ig érvényes.

 

A Felek jelen megállapodást, mint szabad, befolyásmentes akaratukkal mindenben egyezőt, jóváhagyólag írják alá.

 

Miskolc, 2015. március

 

Érdekképviseletek nevében                                    Társaság vezetése nevében

………………………………………………

Miskolci Tömegközlekdési Dolgozók Szakszervezete

képviseli: Berta József

…………………………………………

MVK Zrt.

képviseli: Singlár Zsolt vezérigazgató és Fónagyné Hajdu Zita cégvezető

………………………………………………

Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti

Szervezet

képviseli: Simon Gábor

………………………………………………

Miskolci Autóbusz és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szövetsége

képviseli: Zelenka László