Saul fia szombaton már két elismerést

is begyűjtött, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díja mellett a Francois Chalais-díjat is megkaparintotta. Előbbit értelemszerűen a FIPRESCI képviselői, utóbbit pedig egy héttagú francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri ítélte oda egy aktualitása miatt is fontos filmnek. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm alkotói a vasárnapi díjátadó után tovább örülhetnek, a Coen-testvérek vezette zsűri a cannes-i seregszemle nagydíját, vagyis a második legfontosabb elismerést adta át Nemes Jeles Lászlónak.

Ezzel nem jött össze, hogy elsőfilmes rendező nyerje az Arany Pálmát, ez legutoljára még 1989-ben sikerült Steven Soderbergh-nek, a Szex, hazugság videó című filmjével. Az Arany Pálmát 2015-ben a Dheepannyerte, amely egy, a polgárháború elől Franciaországba menekült (azaz nem bevándorolt) tamil harcos és családja történetét meséli el.
 
nemes jelesA zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló Saul fia végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s csak sejteti a körülötte lévő borzalmakat. A film forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította. A Laokoon Filmgrup gyártásában készült alkotást a Magyar Nemzeti Filmalap több mint 320 millió forinttal támogatta, amit hazánkban június 11-től vetítenek a mozik. Szerkesztőségünk kritikáját egyébként itt olvashatjátok a filmről.A 68. cannes-i filmfesztiválon elismerést kapott még a Colin Farrell és Rachel Weisz főszereplésével készült Jorgosz Lantimosz disztopikus szatírája, a The Lobster (a zsűri díja), valamint Hou Hsiao-Hsien, a The Assassin direktora (legjobb rendező díj). A legjobb forgatókönyv a Chronic-é lett, a legjobb színész  Vincent Landon (The Measure of Man), míg a legjobb színésznőnek járó elismerést megosztva kapta Emmanuelle Bercot (Mon roi) és Rooney Mara (Carol). Utóbbi film egyébként azért érdekes, mert az idősebbik Mara-lány és Cate Blanchett főszereplésével készült filmet (amely egy 50-es években játszódó történet, és a két szereplő összemelegedéséről is szól) sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartották. Ugyanezt vizionálták egyébként Paolo Sorrentinómak (A nagy szépség) is. Legújabb filmje, az Ifjúság, amelynek két főszereplője Michael Caine és Harvey Keitel egy nyugdíjas zeneszerzőt, illetve filmrendezőt alakítanak, akik utolsó nagy projektjükön dolgoznak visszavonulásuk előtt, és a fiatal lányokat vizslatva jönnek rá, hogy koránt sincs vége az életüknek.A főbb kategóriák díjazottai:

A legjobb filmnek járó Arany Pálma
Dheepan (r.: Jacques Audiard)
A zsűri nagydíjaSaul fia (r.: Nemes Jeles László)
A zsűri díjaThe Lobster (r.: Jorgosz Lantimosz)
Legjobb rendező: Hou Hsiao-Hsien (The Assassin)
Legjobb színésznő: Rooney Mara (Carol) és Emmanuelle Bercot (Mon roi)
Legjobb színész: Vincent Landon (The Measure of Man)
Legjobb forgatókönyv: Michel Franco (Chronic)  http://mozi.hir24.hu/