A Föld Napi rendezvényünkön a fenntartható kertgazdálkodás fontosságára, a közösségi gazdálkodás előnyeire, a helyi cselekvés lehetőségeire hívjuk fel a figyelmet.

A települési kertgazdálkodási program, a Pro Lecsó keretében ezen a napon építjük meg és telepítjük a NAPKERTnévre keresztelt fűszer- és ehető virágkertünket, és ekkor hirdetjük meg a FOGADJ ÖRÖKBE EGY HEJŐKERESZTÚRI KERTET elnevezésű kezdeményezésünket is olyan kertészkedni vágyóknak, akiknek nincs kertjük, de volna kedvük az ökológiai zöldségtermesztéshez.

Komposztversenyünk is ekkor ér révbe eredményhirdetéssel.

A látogatók délután egy műhelymunka keretében megismerkedhetnek a Pro Lecsó programmal és megtudhatják, mit jelent az ökológiai alapú település kertgazdálkodás.

Az esemény Hejőkeresztúr önkormányzat és a Pro-Cserehát Egyesület közös, bio-zöldség termelési, felnőttoktatási, foglalkoztatási, környezetvédelmi programjának rendezvénye.

Időpont2015. április 11, szombat 10.00 – 16.00

 

Helyszín: Hejőkeresztúr, Általános Iskola

Cím: Hejőkeresztúr, Petőfi Sándor út 111.

RÉSZLETES PORGRAM

Napkert telepítés tervezett program:

9.30 – 10.00 Érkezés, regisztráció

10.00 –10.30 Megnyitó és a NAPKERT bemutatása

10.30 – 12.30 KÖZÖS KERTELEPÍTÉS A HELYI PRO LECSÓ CSAPAT, A TELEPÜLÉS VEZETŐI, ÖNKÉNTESEI ÉS A MEGHÍVOTT VENDÉGEK részvételével

 

PÁRHUZAMOS PROGRAM:

12.00 – 12.30 A KOMPOSZTVERSENY – ÉRTÉKELÉS, EREDMÉNYHIRDETÉS

ZSÜRI:

A zsüri tagjai szakmai partnereink szakemberei:

MONDEL ISTVÁN – SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ – Babati Mintagazdaság vezető

PAPP ORSOLYA – ÖMKi – kertészmérnök

LENGYELNÉ MAGYAR JUDIT – PILLANGÓ FEJLESZTÉSEK – oktató – intéző

 

13.00 – 14.00 EBÉD

 

14.00 – 15.30 – ÖKOLÓGIAI ALAPÚ TELEPÜLÉS KERTGAZDÁLKODÁS – workshop érdeklődöknek.

Hallott már a Pro Lecsó programról?

Kíváncsi a részletekre?

Szeretné Ön is meghonosítani a településén?

Kíváncsi arra, hogyan tehetné ezt meg?

Segíteni szeretne?

————————————————————————————————————————————–

MI IS AZ A NAPKERT?

A NAPKERT ehető virágok és fűszerek kertje, melyet a Hejőkeresztúri Pro Lecsó zöldséges-kert kiegészítéseként terveztünk.

A helyben megtermelt fűszerek kiváló kiegészítői a zöldségeknek, melyekkel még ízletesebbé tehetjük étkezésünket.

Olyan növények ültetését terveztük, melyek minden konyhában hasznosíthatók, frissen és szárítva is fogyaszthatók.

A NAPKERT különlegessége, hogy azt nem csak a növénytársítás elveit figyelembe véve terveztük, hanem tetszetős és jelentés teli forma kialakítására is törekedtünk.

A NAPKERT a spirál formáját követi. A spirál egyszerre jelképe a ciklikusságnak, az ismétlődő visszatérésnek, csakúgy, mint a fokozatos, fejlődésnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Pillangó Fejlesztések (A fűszerkert terve Réthy Katalin munkája)

 

 

A PRO LECSÓ PROGRAMRÓL

Az egyesületünk által kidolgozott és folyamatosan továbbfejlesztett Pro Lecsó program a fenntartható, kistelepülési vegyszermentes gazdálkodást meghonosítását szolgálja. Egyaránt együttműködünk a helyi önkormányzatokkal, a helyben élőkkel, és más szervezetekkel.
közösségi gazdálkodás előnye, hogy erősíti a közösségi tudatot, csökkenti a munkanélküliséget, és segíti az egészséges és fenntartható életmód kialakítását. 

A fenntartható módon termelt bio, vagy vegyszermentes élelmiszerek piaca folyamatosan nő Európában, és ezen belül Magyarországon is. Megítélésünk szerint ennek az igénynek a kielégítése hatékonyan összekapcsolható a munkanélküliség és a szegénység csökkentésével is. 

A program célja, hogy együttműködve a helyi önkormányzatokkal és közösségekkel, elterjessze a fenntartható kistelepülési vegyszermentes gazdálkodást.

Származástól, foglalkoztatási helyzettől, kortól, nemtől függetlenül mindenki csatlakozhat a Pro Lecsó programhoz, aki szeretné elsajátítani a vegyszermentes zöldségtermelés ismereteit és szeretné családját hétről hétre friss zöldséggel ellátni. A programban részt vesznek munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, dolgozó emberek, nyugdíjasok, kismamák és fiatalok is. 

További információt az alábbi linken kaphat:

http://www.bffd.hu/pro-lecso/ismerteto

PILLANGÓ  SZABADFOLYÁSÚ FEJLESZTÉSEK szervezetéről itt informálódhat:

http://www.bffd.hu/