Kissé megszégyenítő módon

kora reggeli időpontra rendelték be őket, hogy közöljék velük: felmondtak nekik.

A kirúgott minisztériumi vezetők között van például Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára. Ő 2005-2006-ban, majd 2007 és 2010 között, államtitkári kinevezéséig a Közgépben dolgozott vezető állásokban. (Életrajzából egyébként az is kiderül, hogy közlekedési és építész mérnökként szakmailag felkészült, hozzáértő vezető volt.)

A hír hallatán óhatatlanul eszünkbe jut, hogy az újabb Orbán-kormányból kimaradt a feledhetetlen Némethné, akiről szintén köztudott volt, hogy Simicska meghosszabbított karja.

Az elmúlt hetek egyik vezető témája volt a reklámadó, amelyről mostanra kiderült, hogy egyik legnagyobb kárvallottja a Simicska-birodalom. A hazai médiacégek között ugyanis a második legnagyobb nyereséget elérő társaság a Publimont Kft. A közterületi piac meghatározó szereplője Simicska Lajoshoz köthető és tavaly 3,1 milliárd forintos eredményt ért el 8,1 milliárdos árbevétel mellett. 

A parlamenti fideszes szavazógép az utolsó pillanatban hozzácsapott egy módosító indítványt a reklámadóról elfogadott törvényhez, ebben a veszteséges baráti tv2-t mentesítik az adó zöme alól. A Simicska érdekeltségébe tartozó médiavállalatok azonban szinte semmit nem nyertek a „lex tv2”-vel. Orbánisztánban az egyéni igényekhez szokták igazítani a törvénykezést, ezért bizonyos, hogy ez a lépés szándékos volt.

A Fidesz-közelinek tartott üzletemberek főleg a hirdetésekből élnek: óriásplakátjaik vannak, ők üzemeltetik a Hír TV-t, az egyetlen országos kereskedelmi rádiót, Class FM-et, az ingyenes Metropol újságot, a Magyar Nemzetet, a Heti Választ. A hvg.hu szerint az öt legnagyobb árbevételű cégük könyveiben 2014-re nincs elhatárolt veszteség. Korábban a Class FM mögötti cég, illetve a Nemzet Kft. könyveiben feltűnt néhány százmilliós veszteség, de azt már felhasználták az adóalapjuk csökkentéséhez.

Ezek a cégek persze azért nem veszteségesek, mert a 2010-es „fülkeforradalom” óta szárnyalnak, az óriásplakátokban utazó Publimont például 2012-ről 2013-ra 34 százalékkal növelte a bevételeit.

Bár erre természetesen nincs közvetlen bizonyíték, nehéz nem arra gondolni, hogy Simicska Lajos kegyvesztett lett, vagy legalábbis hátrébb soroltatott. Ebben a közGép-európai, félázsiai országban ugyanis minden fontos döntést maga a Kedves Vezető hoz meg, aki nyilván tudatában volt annak, hogy most éppen volt kollégiumi szobatársával és barátjával szúr ki.

Lehet, hogy a Kedves Vezető elkezdte sokallni Simicska befolyását, bár valószínűbb, hogy a többi narancsos oligarcha elégelte meg a Fidesz volt gazdasági vezetőjének egyeduralmát. Információink szerint feszült a viszony Orbán Viktor és egy másik komoly befolyással rendelkező oligarcha, Töröcskei között is.