A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete azért

szervez konferenciát, hogy felhívja a figyelmet a szexből élők egyre romló helyzetére, a terület elégtelen szabályozására.

Július elején a magyarországi szexmunkások szerveződésének történetében először rendeznek maguk a szexmunkások konferenciát, hogy felhívják a figyelmet fokozódó kiszolgáltatott helyzetükre. 2012-ben a szexmunkásokra kiszabott bírságok összege átlépte az 1 milliárd forintot és több mint 14.000 bírósági és rendőrségi eljárást folytattak ellenük – közölte a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete szerdán.

A Budapesten megrendezésre kerülő eseményt a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.

A rendezvény célja, hogy elősegítse a szexmunkások, a szociális szakma, a civil és női szervezetek, a közpolitika alkotók dialógusát a szexmunka/prostitúció témájában. A rendezvényen bemutatják az egyesület portréfotó-kiállítását, melynek célja, hogy bemutassa a szexmunkások hétköznapi arcát. Azt, hogy másokhoz hasonlóan élik mindennapjaikat, csupán a megélhetésben különböznek – olvasható a közleményben.

 

A találkozó aktualitását az egyre romló törvényi környezet adja. 2011-hez képest 2012-ben – a szabálysértési törvény változása következtében – több mint hatszorosára növekedett a szexmunkások elleni elmarasztalással zárult szabálysértési ügyek száma és a szexmunkásokra összességében kiszabott pénzbírságok, helyszíni bírságok átlépték az 1 milliárd forintot.

Az új törvény általi, 2012-ben egyetlen elkövetőre kiszabott legmagasabb összegű szabálysértési bírság 13 980 000 forint, amelyet meg nem fizetés esetén több mint 7 és fél éves elzárásra változtathatják át. A hasonló esetek sorozatosak.