INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA 
A FŰRÉSZÁRU GYÁRTÁSÁBAN

szabadon felhasználható sajtóanyag
 

A WIS ZRt 2012. december 5.-én lakossági fórumot tartott a közeljövőben induló „INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA A FŰRÉSZÁRU GYÁRTÁSÁBAN” elnevezésű projektjéról.  A kutatással egybekötött beruházási projekthez az Új Széchenyi terv GOP-1.3.1 programjából pályáztak 981.751.624 Ft támogatási forrásra. A fejlesztés keretében megvalósul egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító flexibilis, lombos fa fűrészüzem. A Miskolcon épülő üzem éves feldolgozási kapacitása ca. 20.000 mfűrészrönk. A technológia rugalmas kiépítésének köszönhetően az üzem a Magyarországon honos összes lombos fafajta (elsősorban bükk, tölgy) feldolgozására alkalmas, valamint képes a nagyobb átmérőjű, azaz 40 cm feletti fenyőrönk feldolgozására is. A legmodernebb technológiát és a konkurensekhez képesti versenyelőnyt alapozza meg a széleskörű kutatási program.A projekt megvalósítása 2013-ban átfogó kutatási terv elkészítésével és a kutatással indul és 2014 első negyedévében indulhat el az üzemszerű termelés. A kutatás eredményei a megvalósuló üzem működését fogják támogatni. A projekt kezdeti szakaszában 10 kutató és fejlesztő mérnök fog dolgozni, az üzemszerű működéshez pedig egy műszakban 30 dolgozót kell alkalmazni. A tervek szerint a harmadik évtől kezdve két műszakra áll át a gyár, ez pedig 50-55 fő foglalkoztatását jelenti.

 

 

Megnyílt az Üzleti és Logisztikai Park a halna helyén

2013-01-11 16:47

 FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLEeuropa_center_130111ml_44.jpg

Ünnepélyes keretek között nyitották meg pénteken az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkot, a volt halna területén. A beruházás átadott első ütemében raktárcsarnokok és irodák létesültek – de egy termelőüzem is épül majd a jövőben. A 3,3 milliárd forintos beruházás – mely az egykori kohászati salakhegy rekultivációját követően létesült – több száz embernek adhat munkát.

Az egykoron jelentős méretű kohászati salakhegy az elmúlt évek feldolgozó tevékenységének és a megvalósult rekultivációnak köszönhetően vált alkalmassá az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park befogadására.  Az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park a hasonló elnevezésű budapesti partnerlétesítményünk kedvező tapasztalataira alapozva kezdi meg működését.

Először Lengyel Attila projektgazda és J. Horváth Krisztina projektmenedzser mutatta be az Európa Center. Elhangzott, a beruházás 6 ütemre tagolódik, összesen mintegy 6 milliárd forint beruházási költség mellett. A már elkészült „A”, „B”, „C” épületeket hamarosan követi a részben hasonló funkciójú „D”, „E” és „F” jelű épületek felépítése is. A területen, a beruházás részeként teljesen új, korszerű közműhálózat épült ki, mely tovább emeli ennek a komoly lehetőségeket rejtő ipari területnek az értékét.

europa_center_130111ml_28.jpg

A projekt egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a nagyobb vállalatok logisztikai igényeinek kielégítése mellett a KKV szektor részére kínáljon kisebb, akár 300-500 négyzetméteres bérelhető, vagy megvásárolható munkaterületeket, irodai-, raktározási-, vagy akár kis- és nagykereskedelmi céllal, európai szintű környezetben, európai színvonalú szociális, menedzsment és inkubációs szolgáltatásokkal.

Az eddigi beruházás 3,3 milliárd forintba került. Önerőből, banki hitelből és állami támogatásból épülhetett meg az Európa Center. Az Új Széchenyi Terv 1,7 milliárd forinttal támogatta a tervek megvalósulását.

Ártim László
, a NORDA Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese elmondta, azért támogatták a projektet, mert az egybevág céljaikkal, lehetőséget teremt a kis és középvállalkozásoknak, barnamezős beruházás során, ráadásul munkahelyeket is teremt.
– A NORDA prioritásai között szerepelt a munkahelyteremtés a modern üzleti környezet kialakítása szerepelt elsősorban. A most átadott Európa Center egy sikeres projekt de az elmúlt években több hasonló volumenű beruházás is megvalósult a koordinációnkkal – mondta Ártim László.

 

Mint a NORDA ügyvezetője mondta, bár a projektnek záró, a parknak egyben nyitó rendezvénye is, hiszen már sok céggel folynak tárgyalások a parkba településről szerződéseket a következő hónapokban köthetnek, és ha a használatbavételi engedélyt is megkapja az üzleti és logisztikai park: érkezhetnek az első vállalkozások.

–A kohászati múlt által itt hagyott seb egy része beforrt a beruházásnak köszönhetően – kezdte Pfliegler Péter alpolgármester, aki méltatta a park létrejöttének jelentőségét, illetve köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött annak megvalósítása során.

Mint az alpolgármester hangsúlyozta, az beruházás nem csupán azért fontos, mert egy modern új logisztikai és inkubátorház jött létre, hanem azért is, mert az környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőséggel bír, hiszen a környék levegője is tisztább lett a beruházásnak köszönhetően.

europa_center_130111ml_12.jpg

Pfliegler Péter reményét fejezte ki, hogy idővel minden hasonló seb eltűnik a városból, mely a nehézipar hanyatlását követően maradt itt, és az Európa Centerhez hasonlóan azok a beruházások is megadják majd a lehetőséget arra, hogy új munkahelyek jöjjenek létre.
– ez a logisztikai park ugyanis több száz embernek ad majd munkát – a jelenleg pedig nincs is ennél fontosabb – szögezte le az alpolgármester. Hozzátette, Miskolc vezetése abban érdekelt, hogy munkahelyek jöjjenek létre a városban, ezért minden olyan partnerrel szorosan együtt kíván működni a jövőben is, akik ezt elősegíthetik.
– Remélem, hogy a Déli Ipari Park, melynek megvalósítására a közelmúltban nyert 400 millió forintot a Miskolc Holding ÉMOP-os forrásból, hamarosan szintén sok új munkahelyet teremt majd – zárta Pfliegler Péter.

Sebestyén László
 országgyűlési képviselő szintén kiemelt jelentőségűnek nevezte a beruházást.
– A beruházás három hasznot hozott. Eltűnt az az ormótlan csúnya kohászati melléktermék, a halna eltűnt, amit ráadásul hasznosítottak. A másik, ami rendkívül fontos még, hogy mintegy 1500 tonna veszélyes hulladék került innen ártalmatlanításra, tehát a környékbeli lakosoknak illetve a később itt dolgozóknak az egészségére is vigyáztunk. Másrészt egy gyönyörű, XXI. századi épületegyüttes létesült, olyan, mely alapvető feltétele a fejlődésnek. Ráadásul ez innentől nem vinni, hanem hozni fogja a pénzt. És harmadrészt, ezekben az épületekben rövidesen 150-200 fő dolgozhat majd, a második ütem elkészültét követően pedig reményeim szerint nagyságrendekkel több. Ennél fontosabb jelenleg sem Miskolc, sem az ország vezetésének nincs – mondta Sebestyén László.