A hatóság vizsgálja, a Hell Tapolcán építkezne.  Nem lesz versenypálya Szikszón?

A Hell menedzsmentjéből szállingózó hírek

 szerint a cég Tapolcán, a régi kemping területén (a kőbánya alatt, itt lett volna a Rózsa Edit-féle ellen- kocsonyafesztivál)) próbálkozik a kemping életre keltésével. Egyúttal épülne egy kisebb szálloda, egy 200 autó befogadására alkalmas földalatti parkoló, és több más attrakció mellett egy gokart pálya is. A gondot az okozza, hogy a régi kemping mellett természetvédelmi és vízbázis védelmi okokból védett területek vannak. Emiatt a hatóság részletes vizsgálat alá vette a benyújtott terveket. (Korábban nem adtak engedélyt a régi kőbánya területére tervezett szállodának, amit Dicsuk Pali akart felhúzni.) Szikszó polgármestere, Füzeséri József nem tud róla, hogy törölték volna a Hell-féle versenypálya és szálloda terveit, amelyek építése már több mint egy éves csúszásban vannak, úgy, hogy a megítélt pályázati pénzek egy részét már fel is vette a Hell. (A kisvárosi ring fejlesztéseket sokan megkérdőjelezték…) A polgármester úgy tudja, hogy régészeti feltárások késleltetik az indulást, de ez éppen ellenkezőleg van. A régészek alig várják az indulást, mert ez segítené a terület teljes feltárását. A Hell a megkeresésünkre időt kért, és azt mondták, később fognak nyilatkozni. Tapolcai vállalkozók szerint halálra ítélt az ötlet. Ha beindul ismét a cementgyár kőbányája, a területen nem lehet megmaradni a zajtól, egyébként pedig az EU-s pályázatokat nem lehet csak úgy ide-oda tologatni. Szállodai helyből meg éppen nincs hiány Tapolcán, igaz, egy kemping hiányzik a fürdőhelyről.

 

 

A beruházás során a területen lévő összes épület, építmény, közmű és belső úthálózat elbontásra kerül, helyette készül 15 db 4 férőhelyes apartman ház, egy vendégház, melynek földszintjén 9 db 2 férőhelyes, emeletén 3 db 4 férőhelyes szoba található, készül továbbá egy 80 fő befogadására alkalmas étterem melegkonyhával, 100 fős konferenciateremmel, sörkert, irodaépület, portaépület, a játszóparkot kiszolgáló épület, a külső gokart pálya épülete és a sátras kempingezők szociális épülete.
A területen megvalósul egy 2500 m2 területű játszópark, egy 4000 m2 területű díszkert szabadtéri színpaddal, egy 600 m hosszúságú 7 m szélességű gokart pálya, 6500 m2 területű autós kemping műfüves futsal pályával (22×43 m) és 3500 m2 területű sátras kemping. A teljes park új belső út- és közműhálózatot kap.
A létesítmények jelenlegi, ill. tervezett állapotát a

A koncepció kidolgozása során az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséggel kezdeményezett egyeztetés alapján a több résztevékenységet is magába foglaló tervezett fejlesztés hatásait egységes szerkezetben dokumentált előzetes vizsgálat-ban kell összefoglalni, tekintettel arra, hogy az ingatlan része a „Bükk hegység és peremterületei” elnevezésű HUBN10003 kódszámú különleges madárvédelmi Natura 2000 területnek. A jelölő fajokra gyakorolt hatásokat a 275/2004. (X.8.) Korm. rendelet 14. sz. melléklete szerint elkészített hatásbecslési dokumentációban kell összefoglalni.
A tervező PEKA BAU 2000 Kft. (3525 Miskolc, Széchenyi u. 37.) előzetes állásfoglalást kért az Észak-magyarországi Vízügyi Hatóságtól is, mivel a létesítmény Miskolc város ivóvízellátásába kapcsolt Tapolcai Vízmű Olasz-kútjának és Új-kútjának ÉMI-KTVF 4672-32/2012. számú határozatával kijelölt belső védőövezetén, azon belül a 20 nap elérési időhöz tartozó védőterület belső védőterületen kívül helyezkedik el.
A Hatóság állásfoglalása alapján ez a körülmény is indokolja a létesítmény hatásainak részletes vizsgálatát.