Találkozás a szarvassal

 

Anna az egyik kutyájával, HugivalFOTÓ: MAGÁNARCHÍVUM

31 kilométert futott, de irodalmi pályázatot is nyert Anna. Mi más szeretne lenni, mint állatorvos?

MISKOLC. Országos irodalmi pályázatot nyert a közelmúltban Pusztai Anna. A Szabó Lőrinc Általános Iskola hetedikese az osztályfőnökétől hallott a pályázatról, s már akkor elhatározta, kipróbálja magát. „Nagyon érdekel az írás”, indokolja döntését.

Maga a pályázat – Litera 10 szóban címmel írták ki – nagyon különleges volt, a költészet napja idején hirdették meg. A lényege, hogy megadtak tíz szót, amelyeknek benne kellett lennie a húsz soros pályaműben. A kiírás szerint lehetett a mű vers vagy próza, és több kategóriában lehetett pályázni, Anna írását az ifjúsági kategóriában bírálták el.

– Nagyon meglepett, amikor kiderült, hogy az első lettem – mondja. Elárulja, nehezen kezdett hozzá, sokáig nem ihlették meg a szavak, amelyek a következők voltak: álom, csoda, rét, virág, szarvas, dallam, út, akácméz, rítus, csillag.

Aztán leült, és magától jött az egész. Ő maga is rácsodálkozott, hogy mi kerekedett ki belőle. A történet főszereplője egy kislány lett, aki minden este nagyon szépet álmodik, hiszen csodás helyeken jár. Így történt aznap éjszaka is. Találkozik a legszebb szarvassal, amit valaha látott. A szarvas azonban azt súgja neki, mivel kezd felnőtté válni, nem jöhet oda vissza többé, nem fog emlékezni erre a világra. A kislányt amikor felébred, megkérdezi az édesanyja, hogy mi van a szarvasával. A kislány visszakérdez: milyen szarvas?

Ultrabalaton!

– Anya szerint talán azért írtam, mert én magam is felnőtté kezdek válni – magyarázza Anna. – Sokszor úgy érzem, nekem is van egy ilyen világom, mint az álombeli lánynak. De hogy a történetem mit jelent, azt még nekem is meg kell fejteni.

Annának egyébként határozott tervei vannak. Német kéttannyelvű osztályba jár, így szeretne a nyelvvel továbbtanulni, majd állatorvos lesz.

– Amióta élek, vannak állataim. Jelenleg négy kutyánk van és két cicánk, imádom őket – mondja. Megjegyzi, az állatorvos tud segíteni a kedvenceken, ezért vonzza ez a hivatás. És persze az írással is foglalkozni szeretne, ez a pálya is érdekli kisgyerek kora óta. Mindemellett Anna életében a sport is fontos szerepet tölt be.

– Hetente háromszor futni járok – árulja el. És hogy mennyire komolyan gondolja, az kiderül abból is, hogy az elmúlt hét végén a családtagokból álló csapat körbefutotta a Balatont az Ultrabalaton rendezvényen.

– Összesítve 31,8 kilométert futottam – büszkélkedik. Egyszer 14,5 kilométert, majd 5,4-et, 7,5-öt és 4,4-et, a család nyolc tagja összesen 129,4 kilométert tett meg a 24 óra alatt.

– Hatalmas élmény volt! – meséli. Ez volt a második alkalom, hogy beneveztek a versenyre, de már elhatározták, mennek jövőre is. ÉM-HM