Holokauszt: emlékülést kezdeményez az MSZP.

 Május 11-e nemcsak Miskolc ünnepe, 70 éve ezen a napon kezdték bezárni a zsidóságot a miskolci gettóba.

A holokauszt miskolci és városkörnyéki áldozatainak emlékére önkormányzati emlékülést kezdeményez Miskolcon az MSZP. Minderről Fedor Vilmos és dr. Simon Gábor szocialista önkormányzati képviselők beszéltek hétfőn Miskolcon.

 

Elmondták: az elmúlt hetekben a fővárosban, vidéki településeken szerte az országban megemlékeztek a holokauszt áldozatairól. Hetven évvel ezelőtt az emberiség talán legszörnyűbb fejezetét írták a náci haláltáborokban. Azokra az embertársainkra kell emlékeznünk, akik ott vesztették el életüket, kötelesség. Nem csak tiszteletünket kell kifejeznünk emlékük előtt, hanem megerősíteni egymásban azt a hitet, mely szerint ilyen többé nem fordulhat elő.

Nem fordulhat elő olyan, hogy ártatlan emberek, családok, asszonyok és gyerekek váljanak egy háborodott eszme áldozatául. Nem fordulhat elő, hogy embereket származásuk okán haláltáborokba küldjenek.

Vasárnap, a város ünnepén elhangzott beszédből ugyanakkor kimaradt az emlékezés. Emlékezés arra, hogy hetven évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 1944. május 11-én nyitották meg a miskolci gettót, ahová 600 lakásba mintegy tízezer embert, városunk lakóit zárták. Valamennyien a megkülönböztetés jelét, a sárga csillagot viselték kabátjukon.

1944. június 5-én megkezdődött, ahogy akkor fogalmaztak, koncentrálásuk a Tatár utcai téglagyárba, majd innen indultak utolsó útjukra június 12-én, 14-én és 15-én.

Egy 1945-ben készült jelentés szerint Miskolcról 8900 főt deportáltak, ami az akkor még környező településnek számító Diósgyőr, Pereces, Hejőcsaba, Szirma és más városkörnyéki falvak lakosaival kiegészülve meghaladta a tízezer főt.

Miskolcra a XVIII. században kezdtek beköltözni az izraelita hitű emberek, 1910-re már a városi a lakosság 20 százaléka volt zsidó. Létrehoztak és működtetettek elemi iskolákat, mi több, Miskolcon egy tanítóképzőt is építettek. A város meghatározó épületei, a főutca, utcák és terek, boltok és ipartelepek, a templom őrzi emléküket és azok a szellemi teljesítmények, amelyek hozzájárultak Miskolc fejlődéséhez, polgárainak boldogulásához.

Mindezek alapján az MSZP kezdeményezi, hogy a város testülete júniusban tartson megemlékezést a holokauszt miskolci és városkörnyéki áldozatairól.