„Jöjjön ide a polgármester az óvodához. Odavisszük

az egész népet” – ismétli el legalább ötször a miskolci úgynevezett számozott utcák egyik roma lakója. A diósgyőri stadion környéki utcákban élők a tévéből értesültek arról, hogy a helyi Fidesz-KDNP frakció – csütörtökön elfogadott – előterjesztése szerint a közbiztonság javítása, és a lakosok szociális helyzetének javítása érdekében felszámolnának több „gettót és nyomortelepet” a városban, köztük az ő lakhelyeiket is.

 

Tizenöt igennel, négy nemmel és hét tartózkodás mellett szavazták meg csütörtökön a miskolci önkormányzat képviselői a Fidesz-KDNP javaslatát. A Fidesz-KDNP képviselői igent nyomtak, a jobbikosok és a DK-sok nemet, míg az MSZP-sek tartózkodtak.

 

„Tízmillióért sem mennék el vidékre, ahol nincs orvos, ahova nem jön ki a mentő” – mondja Galamb Miklósné. De nem csak az ellátást hiányolná, ha elköltöztetnék őket, a közösség sem maradna egyben. Most, ha kórházban van, rá tudja bízni a gyerekeit a szomszédra vagy valamelyik közelben lakó rokonára. „A közösség itt annyira összetartó a Kilencedik utcában. Senki nem ellenség. Mink itt nem iszunk, nem dorbézolunk, jó itt lakni” – mondja. Attól nagyon fél, hogy mi lenne az alternatíva: „Nem akarunk egy olyan nyomortelepre elmenni, ahol a gyermekből bűnöző lehet. Ha egy olyan környezetbe kerül az ember, az elfajzáshoz nem kell sok.”

 

„Ezzel a polgármester háborút üzent a cigányoknak” – mondja az egyik lakó a Fidesz-KDNP javaslatáról. A számozott utcák lakói azt mondják, túlnyomórészt a Fideszre szavaztak, Kriza szerintük visszaélt a bizalmukkal. „Pár hete még honfitársak voltunk nekik, most meg mi vagyunk a cigány, akiket ki akarnak rakni innen. Bezzeg, amikor vért adunk, akkor nem nézik, hogy cigányok vagyunk” – teszi hozzá.

„Tavaly költöztünk ide az Álmos utcáról. Azt is felszámolták” – mondja Galamb Istvánné. Bár nem tetszik neki, hogy ugyan 2014-et írunk, a környéken senkinek nincsen rendes vécéje, hanem a kert végében felállított pottyantós vécében kell végezniük a dolgukat, nem hiszi, hogy innen elköltözve jobb soruk lenne. „Nagyon jó lenne, ha folyamatos munkaviszonyunk lenne. Az élettársamnak van munkája, de ki tudja, meddig tart az. Azt se tudjuk, miből fizessük majd a lakbért, ha már nem lesz meg neki.”

 

„Ki csinált itt gettót? A polgármester” – mondja egy lakó arra utalva, hogy az elmúlt években több felszámolt telepről is ide telepítették át a mélyszegénységben élő családokat. Azt mondják, a kamaszokkal van néha baj, meg a szipusokkal, de ennek is inkább az az oka, hogy a hatóságok nem tartják a rendet. „Régen az volt, hogy a rendőr látta, hogy a gyerek szívja a cigit, erre odament, és lekevert neki egy pofont. Most látja ugyan a kocsiból, hogy a gyerek szipuzik, de csak odanéz, aztán megy tovább.”

 

Varga Gergő, a Demokratikus Koalíció képviselője korábban arról beszélt: a miskolci városvezetés deportálást készít elő. Ez a kijelentés a számozott utcák lakosaira is nagy hatással volt. „Miért nem épít a polgármester rögtön síneket, és viszi el az az összes cigányt, magyart elgázosítani, ha már ennyire nem tetszünk neki?” – mondták el többen is. vs.hu