Miskolc. Ott ahol a cigány gettók találhatók olyan rossz a közbiztonság, hogy egyes villamos megállókban nem mernek leszállni az emberek

Bár a rendőrség szerint javult Miskolc közbiztonsága

 


a város vezetés most úgy döntött drasztikus lépések bevezetésével próbálja a városlakók bizalmát visszanyerni és a Jobbikot jobbról előzni ahogy szocialista politikus fogalmazott ma a közgyűlésben. A tervezet szerint újabb kamerákat helyeznének a város problémásabb területein és akár két milliót is kap az aki önkormányzati lakását leadva távozik a városból ( Kevésbé közismert, hogy erre idáig is volt lehetőség, de most 500 ezerrel megtoldanák az összeget.) A miskolci közgyűlésben a témával kapcsolatban éles vita alakult ki ma délelőtt. Cigány aktivisták táblákkal tiltakozta az ötlet ellen,

Varga Gergő miskolci DK-s képviselő szerint egyenesen
deportálást készít elő a miskolci városvezetés.
Szerinte a fideszes városvezetés nem tekinti Miskolc polgárának azt, aki nagy szegénységben él. Fizetni is hajlandó azért, hogy a társadalmi problémát ne kelljen megoldania, inkább az így is elszegényedő vidéki kistelepülésekre száműzné őket.
Mire a városvezető fidesz koalició tagjai azt válaszolta, hogy a város egyes pontjain éppen ott ahol a cigány gettók találhatók olyan rossz a közbiztonság, hogy egyes villamos megállókban nem mernek leszállni az emberek. Váradi Gábor, a cigány kisebbségi önkormányzat miskolci elnöke elmondta: a vitát hallgatva vegyes érzései vannak. “Egyeztettek velünk az előterjesztéssel kapcsolatban, nem mindig értettünk egyet. A telepek felszámolása 20 éves kérdés, a cigány emberek számára is fontos. A törvény nem a cigányok ellen van, hanem bűnözők ellen. Elzárkózunk azoktól, akik nem tudnak beilleszkedni, de akik be tudnak illeszkedni, ne vegyük egy kalap alá a többiekkel. Megközelítőleg 25 ezer cigány lakik Miskolcon, és fontos, tudjunk velük hatékony munkát folytatni. Ma a szegénység, cigányság ügye közös ügy. Ha nem találunk megoldást, akkor komoly tévútra vezethetjük az elkövetkezendő 50 évre a várost. Arra kérek mindenkit, ne használjuk fel a szegényeket arra, hogy szavazatokat szerezzünk a választásokon. A szegénység felszámolását ma a munkával lehet elkezdeni. Ha ez megoldódna, komoly előrelépés lehet.”

Dr. Simon Gábor (MSZP): “Amit elkezdtek, rendkívül veszélyes játék. Azt jelentették be, hogy a Lyukóban lévő lakásokért – és más olyan területen, ahol nincs önkormányzati bérlakás – adnak 2 milliót. Az üzenet, jöjjenek ide, vegyenek pár százezerért lakást ezeken a területeken és majd kapnak érte 2 milliót. És ráadásul összemossák a szegényt a romákkal.