Norvégia pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti

az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok Magyarországgal kötött szerződései alapján folyósított pénzek kifizetését – olvasható a norvég külügyminisztérium honlapján megjelent közleményben.

A norvég külügyi tárca a döntést indokolva úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány áthelyezte az alapok forrásainak kifizetését és programjainak kivitelezését, valamint ellenőrzését a központi kormányzati adminisztráció rendszeréből egy független, állami tulajdonú társasághoz, és ezzel a lépéssel megszegte a szerződésekben foglaltakat.

Magyarország az alapok egyik legnagyobb kedvezményezettje volt, a jelenlegi, 2009 és 2014 közötti időszakban 153,3 millió euró, azaz mintegy 40 milliárd forint lehívására voltunk jogosultak.

A lépés mögött az áll, hogy a magyar kormány 2013 végén megszüntette a támogatási pénzek felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hatásköreit különböző minisztériumok között dobta szét, a felügyeletük pedig a Lázár János vezette államtitkárság alá kerültek – írja a 444.hu.