A napokban újra felreppent a híre annak,

hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam – írja a Pénzcentrum.

A lap annak járt utána, milyen változásokat hozhat, ha a jövőben kizárólag „Nemzeti” italboltban lehetne beszerezni az szeszesitalokat is.

Konkrétumok híján egyelőre nem akar találgatásokba bocsátkozni Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum.hu megkeresésére ugyanakkor elmondta, tudomása szerint többféle koncesszió is szóba jöhet. Véleménye szerint azonban bármilyen megoldást is választ végül a kormányzat, nagyon fontos, hogy az ne okozzon veszteséget a szakmának, ne gátolja a versenyegyenlőséget és az ellátási láncot, illetve ne adjon nagyobb teret a feketézésnek.

Az északi országokban, mint például Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon szabályozza állami koncesszió az alkoholtermékek kiskereskedelmét.
Azt természetesen előre nehéz megmondani, hogy lesz/lehet-e árfelhajtó hatása, ha a jövőben Magyarországon is kizárólag „Nemzeti” italboltban lehetne majd szeszhez jutni, a számok azonban magukért beszélnek. Az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években volt, hogy az alkoholos italokat és dohánytermékeket Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Miközben az északi országokban, például Dániában, Svédországban vagy Izlandon jóval drágább az élet, s így természetesen az alkohol is. Van, hogy egy pohár sörért 2-3 ezer forintot is elkérnek például egy stockholmi étteremben