A délelőtt 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató

komoly érdeklődésre tartott számot. Az MSZP Corvin utcai székháza előtt 8-10 ember gyülekezett, azt mondták, ők csak úgy „spontán” jöttek össze, mert hallották, hogy az MSZP Fészekrakó-ügyben közölné a véleményét. Arról, hogy a sajtónak kiküldött meghívóról milyen úton-módon szereztek tudomást, nem beszéltek, arról viszont lelkesen nyilatkoztak az őket „véletlenül” megtaláló önkormányzati és a kormánypárti médiumoknak, hogy a Fészekrakó-ügyben az MSZP a hibás. Az sokat elmondhat a „spontán” összegyűlt emberek világnézetéről, hogy az egyik szószólójuk Dankó Gyula volt, akit az első Orbán-kormány idején neveztek ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatójává, s ezt a tisztségét – nyilván, mert megszolgálta a bizalmat – az akkori kormányzati ciklus során végig meg is tarthatta.

A „spontán” összegyűlt emberek egy része be is ment az MSZP-székházba, hogy meghallgassák Földesi Norbert tájékoztatóját.

Az avasi önkormányzati képviselő, szocialista frakcióvezető arról beszélt, hogy a csaló Fészekrakók ügyében éppen a szocialisták tettek feljelentést még az előző önkormányzati ciklusban. 2010-ben az MSZP-s városvezetés 300 millió forintot különített el a költségvetésben arra, hogy az illegálisan, bűncselekmények útján megszerzett lakásokat felvásárolják. Jött azonban a fideszes városvezetés, akik tulajdonképpen semmit sem tettek az ügyben. Lakásokat nem vásároltak, csupán végrehajtási jogot az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-től. Ez viszont nem tulajdonszerzés. Hátulütője továbbá, hogy azokat is érinti, akik nem csalás útján jutottak az ingatlanokhoz, egyszerűen csak bedőlt devizahitelesek. Nem csoda, hogy a városvezetés nem meri nyilvánosságra hozni, melyek azok az ingatlanok, amelyek végrehajtási jogát megvásárolta Miskolc: esetleg még kiderülne, hogy jórészt nem is a csalók, hanem tisztességes, de adósságuk miatt bajba jutott emberek lakásairól van szó. A fideszes városvezetés által választott konstrukció ráadásul túl azon, hogy lassú, még rendkívül költségigényes is, hiszen az eljárások végére úgy kerülhet önkormányzati tulajdonba egy-egy lelakott ingatlan, hogy menet közben – például egy 40 négyzetméteres 1,5 szobás lakás esetében – akár 7-9 millió forintot is ráköltenek.

A valós megoldásokat szorgalmazó MSZP-s javaslatokra ugyanakkor fittyet hánytak a városvezetők. 2011-ben az avasi szocialista önkormányzati képviselők a szociális törvény módosítását vetették fel, azt, hogy a be nem fizetett közös költség, a bírságok, illetve a közösségeket terhelő költségek letilthatók legyenek a szociális járandóságokból is. A társasházi törvény módosítását is indítványozták, azt, hogy a végrehajtás már akkor megindítható legyen, ha a tartozás mértéke eléri az ingatlan árának 10 százalékát. Egy olyan pénzügyi alap létrehozását is követelték, amely az önhibájukon kívül ellehetetlenült társasházakon segítene. Kezdeményezték továbbá a kilakoltatási moratórium felülvizsgálatát, hiszen a fészekrakós lakások többségét is svájci frank alapú hitel terheli, azaz a csalás útján lakáshoz jutottakra is vonatkozik a kilakoltatási tilalom.

Mindezeket azonban lesöpörte az asztalról a fideszes városvezetés, a fideszes törvényhozás, most pedig azon csodálkoznak, hogy az önmagát radikálisnak nevező párt megelőzte őket az Avason.

A „spontán” összegyűlt emberek végighallgatták Földesi sajtótájékoztatóját, ám nem fogalmaztak meg semmi kritikát, sem javaslatot, semmiben sem cáfolták a szocialista képviselő által elmondottakat. Nem úgy Kégl Ildikó, a kormánypárti Magyar Hírlap munkatársa (aki 2012 áprilisában két hétig az önkormányzati fenntartású Miskolci Napló főszerkesztője is volt, ám ahogy jött, úgy távozott is, további munkásságára nem tartottak igényt). Ő folyamatosan azt próbálta kihúzni a frakcióvezetőből, hogy ismerje el, a Fészekrakó-ügy az MSZP felelőssége. Földesi rámutatott: több Fészekrakó-ügy került bírósági szakba, van, amelyik véget is ért, van, amelyik jelenleg is zajlik. Egyetlen esetben sem vádoltak meg bűncselekmény elkövetésével sem szocialista politikust, sem önkormányzati alkalmazottat. Olyan ember viszont jelenleg is elsőrendű vádlott, aki a civil életben előszeretettel flangált a városban úgy, hogy közben a Fidesz kitűzőjét viselte a zakója hajtókáján.

eszakonline.hu