Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő

szombat estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.

Turcsinov közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a testületet. Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Helyszíni jelentések szerint az épületet a fegyveresek estére elfoglalták.
Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Eddig egy sérültről érkezett hír.

Krasznij Limanban a rendőrök elbarikádozták magukat az ostromlott épületben.
A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik.
Közben helyszíni sajtójelentések szerint Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a „donyecki köztársaság” zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat. Helyi híradások szerint a rendőrök átállak a tüntetők oldalára, ugyanakkor ezt a helyi rendőrfőnök nem erősítette meg.

Krasznij Limanban – szintén helyszíni beszámoló szerint – mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe. Közülük mintegy harmincan helybeli veteránok, oroszbarát kozákok, húszan viszont állítólag Szlovjanszkból érkeztek, abból a Donyeck megyei városból, ahol aznap fegyveresek elfoglalták a városi rendőrkapitányság és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét.
Donyeckben oroszbarát szakadárok a rendőrkapitányság épületét szállták meg. A tüntetők nyomásának engedve lemondott posztjáról Konsztyantin Pozsidajev megyei rendőrkapitány.

Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött „Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója”. Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők „segítik” a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében.
Ugyancsak orosz katonai vagy krími szeparatista jelenlétről tanúskodik az az ukrán médiában közzétett felvétel, amelyen egy maszkot és jelzés nélküli egyenruhát viselő gépfegyveres férfi látható szombaton Szlovjanszkban a megszállt rendőrségi épületnél, s aki nagyon hasonlít arra, akit március 18-án a krími Szimferopolban kaptak lencsevégre orosz katonák egy művelete közben.

A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy feladatuk „zöld folyosót nyitni” az orosz csapatok számára Szlovjanszk, Karsznij Liman és Rovenyki vonalán. Ezt vezetőik ugyanakkor nem erősítették meg