Egy 2014. február 21-én, az Nemzeti

Védelmi Szolgálat által Egerben lefolytatott megbízhatósági vizsgálat keretében egy gyalogos járőri szolgálatot ellátó rendőrzászlóshoz két hölgy azzal lépett oda, hogy szeretnének átadni neki egy pénztárcát, amit a környéken találtak. A rendőr átvette a pénz­tárcát, amiben 6.000,- forint készpénz is volt, és tovább folytatta a járőrszolgálatot – tájékoztatta az esetről a heol.hu-t Dr. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője.

 

Mint közölte: a nap folyamán a járőr a pénztárcában elhelyezett hatezer forint készpénzt magához vette, annak egy részét elköltötte, míg a pénztárcát a benne lévő különböző plasztik kártyákkal együtt egy kukába dobta. Ezt követően bevonult a rendőrkapitányságra, leadta a szolgálatot, arról azonban nem tett jelentést, hogy a szolgálata során egy pénztárcát, illetőleg készpénzt adtak át neki, mint talált tárgyat. A rendőrzászlós a kapitányság épületét azzal a szándékkal hagyta el, hogy az eltulajdonított készpénzt megtartja, illetőleg saját céljára használja fel.

A rendőrzászlóst a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya hivatali visszaélés bűntette miatt ún. gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa a vádlottat 8 hó börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette és lefokozást alkalmazott vele szemben.

Az ítélet 2014. március 20-án jogerőre emelkedett.