Hatalmas felháborodást keltett a koppenhágai

állatkert újabb „húzása”, négy oroszlán elpusztítása. Többen az állatkert bezárását akarják elérni, az intézmény azonban áll a vita elé és nem fél a kritikus hangoktól.

Szerda délutánig 54 ezren csatlakoztak egy internetes petícióhoz, amely arra kéri a dán főváros állatkertjét, hogy hagyjon fel az egészséges állatok leölésével. Egy Facebook-csoport az állatkert bojkottját, sőt a bezárását sürgeti. A felháborodott hangok ellenére az intézmény nem gyakorol bűnbánatot, inkább magyarázkodik.

Mint arról beszámoltunk: az állatkert most négy oroszlánt pusztított el, a 16 éves hím családfőt, 14 éves nőstényét és tíz hónapja született két kölyküket, miután februárban ugyanitt egy fiatal zsiráfot öltek meg és daraboltak fel a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára. Az oroszlánokat az indoklás szerint azért ölték meg, hogy helyet csináljanak a csúcsragadozók új nemzedékének.

 

Az állatkert szerdán közölte, hogy állnak a nyílt és őszinte vita elé, és nem félnek a nemzetközi felzúdulástól. Egy újabb közleményben elmagyarázták, miszerint félő volt, hogy az „agg” családfő felserdülő lányaival párzik, vagy újból teherbe ejti társát, amely kora miatt már nem lenne képes kihordani egy újabb vemhességet. A kicsiknek azért kellett pusztulniuk, mert szülők nélkül „amúgy sem maradtak volna életben”, az új vérvonal létrehozására hamarosan az állatkertbe kerülő új, hároméves vezérhím az első adandó alkalommal végzett volna velük. „Az eljárás kíméletlennek tűnhet, de a természetben olyan oroszlánfalkára van szükség, amelynek a legnagyobb az esélye a túlélésre” – hangoztatták.

A koppenhágai állatkertben évente 20-30 állatot pusztítanak el helyhiány, illetve a beltenyészet veszélye miatt, ha nem tudják másutt elhelyezni őket. Európa-szerte az állatkertekben évente több ezer állatot ölnek meg hasonló okokból. Az igazgatók szerint az ő feladatuk nem egy-egy példány, hanem egy egész faj megmentése. A dániai állatkert az oroszlántenyésztés egyik elismert európai központja.