Hasít a Jobbik

 

A tél utolsó hónapja a Fidesz gyengülését és

a Jobbik határozott erősödését hozta – áll a Medián legfrissebb, február végén készült felmérésében. A Fidesz most is magasan vezeti a pártok versenyét, de mostani fölénye jócskán elmarad a négy évvel ezelőtt ilyenkor mért Medián-adattól. Akkor az összes választó 44 (ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49 százalék.

Az elmúlt hónapban lényegesen megugrott viszont a Jobbik támogatottsága, áll a Medián elemzésében. A teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűség rekordnak számít. Ilyen népes támogatói bázis eddig mindössze egyszer, pontosan két évvel ezelőtt állt a radikális párt mögött.

Az Összefogás közös listájának támogatottsága januárhoz képest lényegében változatlan maradt. A teljes szavazókorú népességben 23 százalék támogatná az ellenzéki szövetséget. Az MSZP önállóan mért népszerűsége egy kissé még javult is. Az elmúlt hetek egyik meghatározó belpolitikai botrányáról, a február elején kipattant Simon Gábor-ügyről a lakosság meglehetősen tájékozottnak mondható: a válaszadók 91 százaléka hallott az esetről, 72 százalék meg tudta nevezni a „főszereplőt”, sőt, 52 százaléknyian még a szóban forgó pénzösszeg nagyságával is tisztában voltak. A válaszadók 57 százaléka úgy vélekedett, hogy a botrány jelentősen rontja a baloldali összefogás választási esélyeit, de a válaszadók többsége (53 százalék) szerint ilyen vagy ennél súlyosabb esetek nem csak az MSZP háza táján vannak.