Petőfi Sándor azt üzente. Tisztelt

Szerkesztőség!

Kommentár nélkül

…és azért is szánakoztam a napi politika kurjongató hősein, s mosolyogtam a fontosságot, melyet magoknak tulajdonítanak, tudtam, hogy fényes tetteik és fényes beszédeik nem egyéb, mint homokra rajzolt kép, mely a bekövetkező viharnak első lehellete elsöpör, ők nem azok a nagy színészek, kik a világ színpadán az újjászületés óriási drámáját eljátsszák, hanem csak statiszták, dekorátorok és statiszták, kik a függönyöket aggatják, s a színpadra székeket és asztalokat hordanak,” Napló 1848. III.17.

A politikai tehetségek ritkák…

A politikai szerepre születettek között nagyon kevés a zseni. De még azokat sem szabad összekeverni, sem a szellemi, sem az erkölcsi nagyságokkal. Az ilyen még a kevesek között is nagyon ritka. A politikai tehetségek nagy többsége vagy ideológiai megszállott, vagy kisebbrendűségben szenvedő, hatalom nélkül középszerű kispolgár lenne. Sok millió politikai ambíciójú ember közül is legfeljebb egy zseni, illetve a hatalom megszerzésére és megtartására alkalmas kiemelkedő képességű akad. Kopácsi Sándor . A népek sikerének és kudarcainak okai között a társadalmi körülmények az elsődlegesek.

„Ha közelebbről szemléljük azokat a férfiakat, akik tébolyult időkben a világot igazgatják, jobban csodálko­zunk hitványságukon, mint amennyire meglep minket létezésük. Chateaubriand fr. történész
Gyüjtötte: göre gábor