Baranya 1. Pécs, Borsod-

Abaúj-Zemplén 1. Miskolc, Budapest 5. – ezek azok a kerületek, amelyeket Fodor Csaba, a Nézőpont vezető elemzője, kérdésünkre válaszolva, baloldali karakterűnek értékelt.

Jóllehet sima ellenzéki győzelem szinte sehol sem várható, mert a választókerületek 2011-es átrajzolásánál a fideszes kétharmadnak maga felé hajlott a keze. Miskolcot és környékét is ugyanazzal a logikával osztotta újra, mint azt számos más hagyományosan baloldali nagyvárosnál tette. A városi kerületekhez több, jellemzően jobboldali falut csatolt, ezzel megváltoztatva az új választókerületek politikai irányultságát. Ez történt például Balmazújvárosban, Hatvanban, Gyöngyösön, Püspökladányban, Ózdon és Nyíregyházán. Vagy Szegeden is, ahol az ország egyetlen 8-as alakú választókörzete bizonyítja, hogy nem a józan ész, hanem sokkal inkább a pártpolitikai érdek vezérelte a rajzolókat.

Ha viszont sehogy sem sikerült a „jobbosítás”, a törvényalkotó több hagyományosan baloldali kerületet vont össze eggyé, ezzel is minimalizálva a lehetséges „károkat”. Ilyen volt három, a már említett pécsi Baranya 1. és a dunaújvárosi Fejér 4., valamint a két 13. kerületi választókörzet, ahol a körzethatár-átrajzolásokkal még erősítették is ezek baloldali jellegét. Igaz meg is felezték ezek súlyát az országos politikában.

Ezeken kívül még 13 választókerületet soroltunk a biztos piros befutók közé az RI, a HH , valamint az NI elemzései alapján, a többi között olyan masszív balos fellegvárakat, mint a budapesti a IV. kerület vagy Tatabánya. vs.hu