Olli Rehn, az Európai Bizottság finn

pénzügyi biztosa ahol tudott, keresztbe tett Magyarországnak a 2010–2011-es válságkezelés során, derül ki Matolcsy György volt kabinetfőnökének, későb az MNB titkárságvezetőjének, Wiedermann Helgának nemsokára megjelenő könyvéből, amely a hazánk elleni pénzügyi és gazdasági támadásokat eleveníti fel, írta az mno.hu.

 

„Mi úgy tudjuk, hogy valakik valahol már 2011 tavaszán elhatározták, hogy megdöntik Orbán Viktort és kormányát” – írja a volt kabinetfőnök, aki emlékeztetett arra, hogy ebben az időszakban minden politikai és médiafronton példátlan támadások érték az országot, éppen az uniós elnökségünk idejére időzítve. A pénzügyi fronton ekkor még vihar előtti csend honolt, de vélhetően már folytak a pénzügyi támadás előkészületei.

Szerinte szinte észrevétlenül, 2011 júliusában kezdett leválni a forint árfolyama a lengyel zlotyról és a cseh koronáról, amellyel általában együtt szokták kezelni. Wiedermann könyvében úgy véli, a gyengülésnek semmilyen ésszerű oka nem volt, olyannyira nem, hogy épp erre az időszakra tehető a Széll Kálmán-terv bejelentése, amelyet egyöntetűen pozitívan fogadtak a piacok.

Az mno beharangozójából nem derül ki, hogy a könyvbe belefért-e, vagy már éppen kimaradt a Magyarország ellen zajló mostani pénzügyi támadás hátterének feltárása. A forintot „valakik, valahol” ugyanis most is nagyon rángatják, az euró árfolyama pénteken 311 forint fölött nyitott, pedig tegnap estére már kicsivel 311 forint alá erősödött a délutáni, 313 forintos szintről.

Amíg nem derül ki az igazság, kénytelenek vagyunk az elemzők verziójára hagyatkozni, akik szerint a félelmet többek közt Matolcsyék újabb kamatcsökkentési tervei okozzák.