Miskolc számomra minden. Annál

szebb ajándékot, mint hogy Miskolcon maradhat a viseletgyűjtemény, nem kaphattam, és nem is adhattam volna – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Barna György a Miskolc Televíziónak.

 

 

A múzeumnak azonban nincs olyan kiállítótere, ami helyet adhat az új tárlatnak, ezért döntöttek az építés mellett. Ez a mintegy 400 négyzetméteres új épület a Görgey utcai múzeum mögött kap helyet, ahhoz kapcsolódva, de különálló térként.
– Az országos műemléki tervtanácsnak az volt a kérése, hogy nagy, összefüggő üvegfelületeket alkalmazzon Rudolf Mihály építész-tervező és csapata, hogy továbbra is biztosított legyen a rálátás a múzeum hátsó homlokzatára, hiszen országos jelentőségű műemléképületről van szó – mondta érdeklődésünkre Tóth Arnold igazgatóhelyettes, a néprajzi gyűjtemény vezetője.

A tervtanács jóváhagyása után megkezdődött az engedélyezési tervek készítése, így Tóth Arnold továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy augusztus végén le lehet majd tenni az alapkövet. Ezzel egy időben természetesen a múzeumi szakmai munka is folyik, már elkészült az átköltöztetendő kiállítás látványterve, forgatókönyve, hiszen február 7-éig lehetett pályázni az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgynevezett Alfa programjához – onnan 11 millió forintot szeretnének az átköltöztetés műtárgyvédelmi előkészítésére.

Az új tárlat 2015 második felében nyílik meg a nagyközönség előtt.