Továbbra is tervben van a miskolc

i stadion felújítása, ám bizonytalan, hogy mikor kezdődhetnek a munkálatok.

 

 A bejelentést már novemberben megejtették, ám azóta csak az egyeztetések zajlanak a miskolci önkormányzat, a Nemzeti Sportközpont és a DVTK vezetői között, így tehát továbbra sem lehet tudni, mikor indul a rekonstrukciós beruházás.

Az előzmények: november végén Sebestyén László, a városrész országgyűlési képviselője, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere egy sebtiben összehívott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány jóváhagyta a stadion fejlesztésére fordítandó négy és félmilliárd forintos állami támogatást. Ezt az összeget az államháztartás 2014. évi költségvetéséből fedezik. Kriza kiemelte, a város gazdasági fejlesztési övezetté vált, köszönhetően a japán Takata-cégcsoport beruházásának, mely ezer munkahelyet hoz létre Miskolcon. Hozzátette, hogy a stadionon kívül több sportlétesítmény is felújításra kerül.

Akkor semmilyen konkrét részlettel nem szolgáltak, de pár nappal későbbre újabb sajtótájékoztatót ígértek, ami immár majd’ két hónapja késik…

Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője elmondta, szeretnék még nyár előtt elindítani a beruházást, ám pontos időponttal ő sem tudott szolgálni. „Rengeteg egyeztetés után reményeim szerint hamarosan sor kerülhet a beruházás elindítására, bár pontos időponttal nem szolgálhatok. Szeretnénk, ha még nyár előtt elkezdődnének a munkálatok. Annyi biztos, hogy a tervek szerint a tribünnel szemközti, úgynevezett napos oldali lelátórész maradna meg, a stadion többi részét várhatóan lebontja a majdani kivitelező. A csaknem harmincéves rekortán futópálya az MLSZ és az UEFA követelményeinek megfelelően megszűnik, és a stadion befogadóképessége nagyobb lesz a jelenleginél.” – fogalmazott Szabó.

Az azonban biztos, hogy állami tulajdonban lévő cég végzi majd a stadion korszerűsítését, melyet Vígh László, a NSK stadionokért felelős kormánybiztos felügyel. Hogy ki lesz az új aréna tulajdonosa, szintén nem tudható, a klub azonban haszonélvezője, netán üzembentartója lesz az létesítménynek. Az elbontandó rekortán pálya hiányában sem maradnak hely nélkül a város atlétái, nekik az egyetemen építenének új futópályát.

A beruházásra nem a rögtönzött sajtótájékoztatón derült fény, azonban az eredetileg előirányzott három és félmilliárd forinthoz hozzátett újabb egymilliárdos támogatást. Ezt módosító indítványban adta közre a kormány, a dokumentumból az is kiderült, hogy az így megemelt összeg már 2014-ben rendelkezésre áll. Az eredeti tervek szerint a három és félmilliárdos támogatást két ütemben kapta volna a beruházásra a klub. Az elsőben 1,75 milliárdot még idén, majd ugyanennyit 2015-ben.

Azonban hiába ismertek az adatok, és a tervek, a tájékoztatás továbbra sem teljes körű, így várni kell a pontos munkakezdés időpontjára, valamint a kivitelezés várható befejezésére is.

fociklub.hu