De máshol is. Másfél hónap helyett ugyanis

 csak két hétig tartott a fürdőbelépős pályázat.

 

„A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány) az Erzsébet-program keretében – az egészség megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódás elősegítése érdekében – nyugdíjasok számára pályázatot hirdet. A pályázattal elnyerhető támogatást az Alapítvány gyógyfürdőkbe szóló belépőjegyek formájában nyújtja. (…) Jelen pályázat támogatási feltételei a pályázati keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2014. február 15. napjáig állnak fenn” – olvasható a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány január 2-án közzétett pályázati kiírásában.

A nyugdíjasok viszont nem nagyon olvasgatnak pályázati kiírásokat, tévében, újságokban látják, olvassák a leegyszerűsített propagandát, miszerint február 15-ig lehet jelentkezni a pályázatra. A hirdetményekből nem derült ki számukra, hogy a pénzügyi keret elfogyhat, s ha ez megtörténik, február 15-e ide, vagy oda, lezárják a pályázatot.

Ezért érte a múlt héten csütörtökön, pénteken, vagy most hétfőn meglepetésként a MiskolcPont irodában, vagy a Barlangfürdő információs pultjánál érdeklődő időseket, hogy teljesen feleslegesen tették meg az utat: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által biztosított létszámkeret kimerült, január 15-e 16.32 óra óta nincs mód a pályázat benyújtására.

Cserébe a kezükbe nyomták az üdülési alapítvány erről tájékoztató közleményét. Ebben egyebek mellett a következőket írják: „Az Alapítvány örömmel fogadta, hogy a nyugdíjasok ilyen aktívan és gyorsan éltek az Erzsébet-program keretében kiírt fürdőbelépő pályázati lehetőséggel”. Lelkendeztek továbbá, hogy a gyorsan kimerített keret „igazolja, hogy az Alapítvány elképzelése és a pályázók igényei találkoztak”.

Ezzel szemben az a helyzet, hogy dehogy is találkoztak az igények. 15 ezer beadott pályázat után mondták azt, hogy betelt a keret, holott nyilván tudni lehetett, hogy ennél jóval többre lenne szükség: Magyarországon jelenleg közel 2 millióan részesülnek korbetöltött öregségi nyugdíjban. Vagyis a nyugdíjasok 0,75 százaléka pályázhat sikerrel. eszakonline.hu