A Wikileaks 2011-es hírei között feltűnik

 a Bay-Nano. A miskolci létesítmény létrehozását kormányközi megállapodás finanszírozta volna. Ehhez képest úgy tűnhetett, hogy a miskolci intézet csupán tesztelte, és fejlesztette az orosz készítésű NT-MDT pásztázó elektronmikroszkópot, melyet a magyar kormány több más orosz felszereléssel együtt megvásárolt. Az orosz kormány a Wikileaks által nyilvánossá tett dokumentumban foglaltak szerint nem járult hozzá az intézet további finanszírozásához. Akad azonban más „érdekesség” is a Miskolcra tervezett nanotechnológiai ügyek körül. Az ún.Nanopolis létrehozását zöldmezős beruházás segítette. A kormányközi szerződés értelmében, 2007 júliusában Miskolcon megalakult a Nanovo Kft., amely 51-49 százalékos arányban magyar, illetve orosz tulajdonban volt. A cégjegyzék szerint ez a Kft. 2009-ben (ekkor átjelentkezett Szegedre) a törzstőkéjét 50 mFt-ról 0,5 mFt-ra csökkentette. 2006 decemberében (tehát megelőzően) egy másik cég is megkezdte Miskolcon a működését, a Nanopolis Nanotechnológiai Gazdaságfejlesztő Kft., amelynek ügyvezetője az NKTH akkorra meglehetősen sok ügyet maga mögött tudó elnöke: Boda Miklós. Déjà vu.

A cégjegyzék szerint a Nanopolis a Nanovo Kft.-hez hasonlóan 2009-től nem bonyolít le komolyabb pénzügyi forgalmat. 2010-es hír szerint döntő részben egy vaduzi bejegyzésű offshore cég (BIND) volt a tulajdonosa annak a társaságnak, amely az ország egyik kiemelt tudományos beruházásaként (4,4 Mrd forint) számon tartott Nanopolis építését elnyerte.

A Pólus Program keretében egyébként több magyar egyetemi városban terveztek tudásközpontokat. A beruházásokra az NKTH utódjához a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ) lehetett uniós forrásokért pályázni. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részét képező Pólus Programban ez idáig gazdaságfejlesztésre 148 Mrd forint, vállalkozásfejlesztésre 56 Mrd forint támogatást ítéltek oda a pályázóknak. Az NFÜ körüli sokféle „különös” ügy odavezetett, hogy 2013. augusztus 1-től Lázár János kormánybiztos (Miniszterelnöki Hivatal) vette át a vezetést.

A döntés hátterében az állt, hogy az Európai Unió – szabálytalanságokra hivatkozva – 15 elnyert pályázat közül 13-ban befagyasztotta a kifizetéseket. Ez még utólagos kezelés esetén is jelentős forrásvesztéssel társulhat (itt 100-600 Mrd forint). Szeptemberben a 3 Mrd forint összértékűnaperőmű-mutyiról lehetett olvasni és az ezt követő pénzátcsoportosításról. Októberben azt tudhattuk meg, hogy mintegy 50 Mrd forint visszafizetés terheli azon pályázókat, akik az átláthatósági nyilatkozatot nem töltötték ki, amely akció kiemelt célcsoportja az offshore cégek voltak. 2014. január 1-én az NFÜ megszűnt, helyette kormányzati koordináció alá került az uniós források elbírálásának és felhasználásának rendszere.

Az F+I ügyei mára sajnálatosan más dimenzióba kerültek nálunk, mint a kutatásé. A hazai fejlesztés és innováció – a fentiek szerint – a „vállalkozási ügyeskedés” színterévé vált, ahol a valóságos F+I célok szinte csak másodlagos szerepűek.

Visszatérve a Bay Kft. ügyeire – amely emlékezzünk: pályázati alapokra szerveződött képződmény –, ahol a ritkán előfordulóan országos hírekben az ambiciózus tervek dominálnak inkább, mint a közhasznú teljesítmény. Kutatócsoportjai 70 százalékának van szerződéses kapcsolata multinacionális vagy hazai ipari cégekkel (BorsodChem Zrt., MOL Nyrt., Richter Gedeon Nyrt.). Kiszolgál, ami kiszolgáltatott. Teljes cikk, atlatszo.hu

Darvas Béla