Tisztelt Városlakók!Tekintettel arra, hogy

kérésem ellenére sem vették le Kazincbarcika város honlapjáról a város polgármesterének miskolciakhoz írt nyílt levelét, ezért nyilvánosságra hozom levelem. Talán szerencsés, ha polgármesterünk megtévesztő, a várost politikai érdekek szolgálatába állító írása mellett megjelenik a másik fél véleménye is.

Tisztelt Polgármester Úr!

Nyílt leveléről már értesültem, azon mélységesen megdöbbentem és felháborodtam.

Megítélésem szerint  elfogadhatatlan és botor  dolog ilyen módon Miskolc  belső ügyébe beavatkozni, ezzel nem használ sem Kazincbarcikának, sem a fesztivál ügyének, sem Miskolc-Kazincbarcika kapcsolatának.  Különösen elfogadhatatlan és álságos annak fényében, hogy   a képviselő-testület elé került Kocsonyafesztiválról szóló előterjesztés, valamint az Ön ottani megnyilatkozásai teljesen más értelműek voltak, mint mostani nyílt levele. Ezen persze nem csodálkozhatunk, mert az előterjesztés is megtévesztő volt.

Ön a december 19-i Kocsonyafesztiválról szóló előterjesztésében így fogalmazott: „Hosszas elkészítés és körültekintő tervezés után…” . Nos, mostani levele erre alaposan rácáfolt. Helyette mondhatjuk; kapkodó, átgondolatlan, félrevezető, átverős.

Más város belügyeibe beavatkozni nem illik, még akkor sem, ha fesztivál jeligébe csomagolják. Kolorba. Főképp nem illik akkor, ha az finoman fogalmazva is csúsztatásokon, valótlan állításokon alapul. Miért?

Társ fesztivál-főváros kérdése

Miskolciakhoz intézett levelében arról ír, milyen megtiszteltetés, hogy a szervezők felkérése alapján a 2014-es Kocsonyafesztivál társ fesztivál-fővárasa lennénk Miskolc mellett…, Akkor Ön vagy a mostani levelében állít valótlant, vagy a képviselő-testület ülésén tette azt. Szó sem volt arról, hogy Kazincbarcika társ fesztivál-főváros lenne. A képviselő-testület ülésén a fesztivál helyszínére vonatkozó kérdésre adott válasza szerint;Miskolcon nem lesz kocsonyafesztivál. Majd később a miskolci városvezetésre utalva célzást tett arra is, hogy „érdemes” mindenkinek megnézni, miért nincs Miskolcon Kaláka fesztivál sem. (Megjegyzendő: mi balga képviselők ezek után hosszú ideig azon vitatkoztunk, hogyan fér majd el Barcikán az a sok autó, ami eddig Miskolcon volt, stb.)

Jó lett volna, ha Miskolc lakóit tájékoztatta volna arról is, a 2014-es fesztivál helyszínét, a barcikai helyszín miatt a két város közötti esetlegesen kialakuló nézeteltérést többedszerre firtató kérdésekre milyen jóízű és lehengerlő gunyorossággal válaszolt. Televíziós közvetítés lévén leiskolázós stílusban, valahogy így; jó lenne, ha mindenki elolvasná a határozati javaslatot, ott feketén-fehéren le van írva, azt jobban már nem lehet elmagyarázni, ennél egyértelműbben nem tudom elmondani, stb. A határozati javaslat, amire utalt, így szól:„A Képviselő– testület egyetért azzal, hogy a 2014. évi Kocsonyafesztivál Kazincbarcika városában kerüljön megrendezésre,….”

Valószínű a hosszas előkészítés és körültekintő tervezés miatt elkerülte figyelmét, hogy szó sincs társ fesztivál-főváros szerepről, meg Miskolcról. Akkor miért ír erről a Miskolciaknak? Miért vezeti őket félre?

Ha Miskolcon nem, akkor Kazincbarcikán sem…

A társ fesztivál-főváros furcsa és félrevezető magyarázata után aggódik a miskolci Kocsonyafesztiválért? Tessék mondani, hol írták le, mondták eddig azt: ha Miskolcon nem lesz Kocsonyafesztivál, akkor Kazincbarcikán sem? Ilyenről szó sem volt! Ilyen előzmények után álságos módon nyílt levélben fordul Miskolc lakóihoz? Kéri őket, segítsenek…, hogy ott is legyen fesztivál, …mert, ha nem,… akkor itt sem lehet!? Mi ez a pálfordulás? Mi ez az érthetetlen és elfogadhatatlan színjáték? Miért tájékoztatta félre a kazincbarcikai képviselőket, most pedig Miskolc lakóit? Miért nem Miskolc város vezetésével egyeztettek? Valószínű a hosszas előkészítés és körültekintő tervezés miatt.

Sokasodó ellentmondások és kérdések

Valószínű a hosszas előkészítés és a körültekintő tervezés lehet az oka annak is, hogy a szervezővel (céggel?, alapítvánnyal?, kivel is?) nincsenek összhangban, folyamatosan nő az ellentmondások köre, lassan-lassan kabaréba illő, ami történik, s egyre több kérdés fogalmazódik meg.

1. A részünkre 2013. december 31-én megküldött nyílt levelében arról ír, ha Miskolcon nem lesz fesztivál, akkor itt sem. Milyen alapon írja ezt, hiszen az Ön által előterjesztett, majd a képviselő-testület által elfogadott határozati javaslat nem erről szól! Kitől kapott felhatalmazást arra, hogy a határozati javaslatot átlépve, Miskolc lakóinak így merjen fogalmazni? Vagy úgy van ezzel is, majd megszavazza ezt is a szocialista frakció? Ők úgy is mindent megszavaznak? Vagy a miskolciakat akarja altatni, politikai játszmában pedig bástyaként beékelni Kazincbarcikát?

2. Amíg Ön nyílt levelében arról ír, ha Miskolcon nem lesz fesztivál, akkor itt sem, addig a Kocsonyafesztivál honlapjára felkerült a 2014-ben Miskolcon és Kazincbarcikán megrendezésre kerülő fesztivál felhívása, árusok jelentkezésére. Miért aggódik a miskolci kocsonyafesztiválért, ha a szervező azt hirdeti? Miért kell akkor a miskolciakhoz intézett nyílt levél? Vagy nincsenek beszélő viszonyban, s nem tudni, hogyan áll a dolog? (Megjegyzendő kérdés még, hogy a szervező milyen alapon akar kazincbarcikai terület használatért az árusoktól 3 napra 70-150-490 ezer Ft +Áfa díjat kérni?).

3. Milyen alapon szegte meg a képviselő-testület határozatát a szervező, mert ott szó sem volt arról, hogy ő máshol is rendez Kocsonyafesztivált, most pedig hirdeti azt? Igaz, cseles módon a határozat rá nem kötelező érvényű. De kezet csak fogtak a szervezővel?

4. S persze végképp érdekessé vált, ki is akkor a fesztivált szervezője? ( cég?, alapítvány?, magán vállalkozás?) ? Miért nem tájékoztatja erről a képviselőket?

5. Azt sem igazán érteni, ha itt lesz a Kocsonyafesztivál, az előterjesztés szerint pedig Miskolc lesz a díszvendég, meghívták-e már Miskolcot? Meghívták-e, mielőtt nyílt levélben fordult hozzájuk? Megkereste-e Miskolc polgármesterét? Mert a sorrend azért fontos, a nyílt levél előtt érdemes lett volna álláspontjukat és válaszukat is ismerni!

6. Az is érdekes, hogy nyílt levele azon a napon jelent meg (december 31.), amikor a Kocsonyafesztiválszervezői Flashmobot, azaz Kocsonya-villámcsődület szerveztek Miskolcon, majd persze felkerült a levél facebook oldalukra is. A történtek fényében úgy gondolom, ez nem véletlen egybeesés, ez nyílt politikai szerepvállalás. Ön, mint magánszemély ezt megteheti, de ebbe Kazincbarcikát belerángatni nem volt joga!

Kérdések, kérdések, ellentmondások sokasága.

Polgármester Úr!

Megítélésem szerint komoly tévedés és hiba volt Miskolc ügyébe beavatkozni, ottani helyi vitában bármilyen formában részt venni!! Annak, hogy ezt megtette, nyilvánvaló, nem csak a hosszas előkészítés és körültekintő tervezés az oka.

Pedig a csillagok jelen állása, s mostani információk szerint egyazon időpontra hirdet Kocsonyafarsangot Miskolc városa, valamint Kocsonyafesztivált a szervező valaki (akinek nevét a képviselő-testületi ülésen sem árulta el). Erre szokták azt mondani, itt valami nem stimmel, jön majd ebbe még néhány „csavar”, meg újabb vita. Ezért sem kellene beleavatkozni. Főképp nem így!

Kocsonyafarsang vagy Kocsonyafesztivál? Magán fesztivál, vagy városi rendezvény? Ez az ő ügyük, Miskolc ügye! Ők sem firtatták a Kasza-fesztivált!

Tisztelt Polgármester Úr!

A történtek fényében úgy tűnik, Ön, mint „felelős városvezető”, nem a fesztiválért és Kazincbarcikáért aggódik! Ez a különbség Ön, és sok más kazincbarcikai között! Kérem, hagyjon fel megtévesztő nyilatkozataival, ne vegyen részt Miskolc belső ügyeinek vitáiban, a képviselő-testületnek pedig adjon egyértelmű és világos tájékoztatást a barcikai fesztiválról!

Kazincbarcika, 2014. január 02.
Rizner József
önkormányzati képviselő