Ledöntött, összetört sírkövek, elhanyagolt,

gazos terület, döglött macska – ezek a képek fogadják azokat, akik karácsony előtt felkeresik a miskolci Szent József temetőben nyugvó szeretteik sírját.

 

A miskolci önkormányzat decemberi rendes közgyűlésén Fedor Vilmosszocialista képviselő közérdekű bejelentésében tette szóvá, hogy továbbra sincs rend és béke a katolikus fenntartású miskolci Szent József temetőben. Mint ismert, tavaly tavasszal mintegy félszáz síremléket rongáltak meg vandál módon. Amit tudtak összetörtek, a fejfákat ledöntötték, fedlapokat mozdítottak el és szétdobálták a koszorúkat.

2012 novemberében újabb rongálásról érkeztek hírek. Akkor elhangzott, a megoldást az jelenthetné, ha a temetőt körbekerítenék.

Persze nem kerítették körbe, nyilván szegény az eklézsia. Néhányan helyreállították ugyan szeretteik sírját, a többség viszont várja az egyház, vagy a város segítségét.

szent jozsef temeto 1Hiába. Most, hogy a képviselő másfél év után újra előszedte az ügyet, s követelte, hogy ha az egyház képtelen intézkedni, akkor legalább a város tegye meg a szükséges lépéseket, dr. Kriza Ákos polgármester azt mondta: a temető bekerítése nagy költség lenne, inkább a rongálók ellen kell intézkedni. A gondoskodó városvezető látszatát keltve azért felkérte a jegyzőt, hogy tájékozódjon és intézkedjen az ügyben. eszakonline.hu