Hónapok óta több százan tényleges munka nélkül

járnak be dolgozni a szombathelyi 112-es központba. Fizetést ugyan kapnak, de valódi munkát nem végeznek, a híváskezelők teszt üzemmódban gyakorolnak, három műszakban egymást hívogatják. Hitegetik őket, hogy újabb és újabb időpontokban elindul a tényleges munka, aztán semmi – panaszolják nevük elhallgatását kérő olvasóink, akik közül ketten is emiatt mondtak fel a közelmúltban.

 

 

Mi a 112?

Mint arról korábban beszámoltunk: Miskolcon és a vasi megyeszékhelyen építették ki a segélyhívásokat éjjel-nappal fogadó 112-es központokat. Szombathelyen a Söptei úton lévő egykori határőr laktanyában, amely előtte a készenléti rendőrség és a közigazgatási hatósági szolgálat bázisa volt. A call center feladata az európai egységes segélyhívó számon, a 112-n, és más elektronikus úton (például SMS-ben, e-mail-ben, mobil alkalmazással, ESR-112 portálon) érkező segélyhívások fogadása, majd továbbítása az illetékes készenléti szervek (mentők, katasztrófavédelem, rendőrség) megyei tevékenységirányító központjaiba. A hívásfogadó centrumoknak a téves, a rosszindulatú vagy az egyéb, irreleváns hívások kiszűrését is el kell végezniük.

A Söptei úti épület, még felújítása idején

Szombathelyen sokan örültek a központnak: hiszen 400 új munkahely létrehozását jelentette. A tavalyi évben meghirdetett munkalehetőségek iránt információink szerint óriási volt az érdeklődés: a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában, illetve annak kirendeltségein 2012. július 12-éig csaknem 1300-an (többségében munkanélküliek) regisztráltak. A jelentkezőknek több körös válogatáson kellett átesniük, aki bekerült, annak egy, a Belügyminisztérium által szervezett tanfolyamot is el kellett végeznie ahhoz, hogy az eljövendő központba dolgozhasson. (Olvasónk ezt a tanfolyamot botrányosan színvonaltalannak nevezte.)

Ez lett: munka hónapok óta nincs, viszont megalázó, ahogy bánnak velük

Amikor augusztus 1-től munkába álltak a 112-es eljövendő híváskezelői, a központ csak fizikailag állt készen. Ugyanis informátorunk szerint a helyiségekben nem volt se szék se asztal elég, így napi nyolc órában tétlenül kerülgették egymást. Nem vihettek be saját számítógépet, viszont, mint a hadseregben, keményen előírták számukra mit viselhetnek, mit nem. (Hölgyeknek tilos a miniszoknya, férfiak pedig jól rejtsék el a tetoválásaikat!) A kezdeti időszakban még takarítókat sem alkalmaztak, azt mondták, ha valakit zavar a kosz, takarítsa fel.

Azóta bevezették a három műszakos munkaidőt, amit azzal kell kitölteniük, hogy a kollégák egymásnak tartanak alibi-előadásokat, hivatalosan pedig „próba-üzemeletetést” végeznek, egymást hívogatják. A tétlenséget azonban egyre többen egyre nehezen bírják.

Felújítják a rendőrség Söptei úti épületétA Söptei úti épület, még felújítása idején

Egy hölgy meséli: most körülbelül 80-an dolgoznak egy műszakban, ehhez mindössze háromasztalos étkezőjük van, úgyhogy ebédidőben kerülgetik egymást, mert nem tudnak leülni.

Ráadásul – mesélte olvasónk – a vezetőség úgy bánik a híváskezelőkkel, mint a kutyákkal. (Egy ízben állítólag, amikor a dolgozók írásban panaszt mertek emelni a hangnem miatt, a vezető csak annyit reagált: ha legközelebb nem tudják leírni a pontos titulusát, akkor megszünteti a Söptei útra kijáró szolgálati buszt. Ingázhatnak a város szélére, amivel akarnak.) Ha valaki táppénzre megy, utána, ha visszatér, rögtön behívatják elbeszélgetésre, mondván sok a táppénz. A volt dolgozók szerint ez is a nyomásgyakorlás egyik eszköze.

A volt dolgozók közt többen is állítják, az elején megkértek néhány embert, hogy a dolgozók közötti beszélgetésekről jelentsenek, szóljanak a felettesnek, ha valami érdekeset hallanak.

Közben pedig a dolgozóknak tényleg fogalmuk sincs arról, mikor kell majd ténylegesen munkába állniuk, mikortól működik a központ. Sokáig decemberi indulásról volt szó, de szerintük ebből már csak tavasz lesz.

Az ügyben természeten megkerestük az illetékeseket is. Az alábbi választ kaptuk:

Tisztelt Szerkesztő Asszony!

Az ún. szombathelyi 112. központtal kapcsolatban elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy semmi értelmét nem látjuk a teljesen nyilvánvalóan megalapozatlan vélemények tételes cáfolatának, ezért azt javasoljuk, hogy egy, a későbbiekben egyeztetett időpontban szíveskedjen személyesen felkeresni a rendőrség egyik legkorszerűbb központját annak érdekében, hogy hitelesen tudjon beszámolni az ott folyó munkavégzésről. Tájékoztatjuk, hogy a központban – tekintettel a munkavégzésre – fényképfelvételek készítésére csak korlátozásokkal kerülhet sor.

Az előzőeket meghaladó konkrét kérdéseire az alábbiakban válaszolunk:

Érdeklődnék, mikor indul „élesben” a 112?

Az éles üzemben történő hívásfogadás 2013. december 12-én indult.

Jelenleg hány ember dolgozik a szombathelyi központban?

A munkavállalók létszáma 358 fő.

A szeptemberi indulás óta hányan távoztak, hagyták el ezt a munkahelyet?

27 fő munkavállaló a próbaidő alatt mondott fel, 10 fő munkavállaló közös megegyezéssel távozott, három főnek a munkáltató mondott fel a próbaidő alatt azonnali hatállyal és további egy főnek a munkáltató mondott fel azonnali hatállyal. A próbaidő alatt történő munkaviszony megszüntetése a munkavállaló, illetve a munkáltató részéről sem tartalmaz indokolási kötelezettséget. A munkáltató részéről a próbaidő alatt történő azonnali elbocsátás a munkafegyelem, illetve a munkavégzési szabályok súlyos megszegése miatt történt (ittasság, engedély nélküli távolmaradás).

Budapest, 2013. december 21.
Üdvözlettel: ORFK Kommunikációs Szolgálat

A helyzet tehát ez. Ám ígérjük, kihasználjuk a lehetőséget, és hamarosan meglátogatjuk a szombathelyi 112-es központot, amelynek hivatalos átadásra tudomásunk szerint még tavaszig sor kerül. Cikk itt.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: forrodrot@eszakhirnok.com