Szabó Tamás: remek évet zárt a diósgyőri kosárlabda!

Remek

évet zárt a diósgyőri kosárlabda is az idei évben. Szabó Tamást, az Aluinvent DVTK első emberét arra kérte a klub hivatalos portálja, hogy értékelje a mögöttünk hagyptt esztendőt.

 

 

– Hogyan látod a 2013-as évet?
– Két részre kell bontani az évet. Egyrészt befejeződött a 2012/2013-as bajnokság, ahol egyértelműen a várakozáson felül szerepeltünk. Ahhoz képest, hogy ez volt a második szezon az után, hogy a város vezetésének támogatásával újraélesztettük a csapatot, nagyon szép eredményeket értünk el. Magyar Kupa bronzérmünk volt, ezüstérmesek lettünk a Közép Európai Ligában, ahol a Brno-t hazai pályájukon legyőzve bejutottunk a döntőbe. A bajnokságban végül negyedikek lettünk, de nagyon kevesen múlt a döntőbe jutás: a Győr ellen kétszer is rendkívül szoros mérkőzésen szenvedtünk vereséget az elődöntőben. Ha az év másik felét nézzük, az új szezont, akkor nagy siker, hogy az Európa Kupában (többek között a német bajnokot is legyőzve) a 16 közé jutottunk és ezzel már most megismételtük azt az eredményt, ami eddig a legjobb volt a diósgyőri női kosárlabdázás történetében. A 8 közé jutásért nagyon erős, igazi világsztárokat felvonultató ellenfelünk lesz, de természetesen mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy kiharcoljuk a továbbjutást az Isztambuli csapat ellen. A Közép-Európai Ligában sajnos volt néhány nem várt vereségünk, de a téi szünet után bízom benne, hogy a csapat már a valós tudását fogja nyújtani, és újra harcban leszünk a magyar bajnoki döntőbe jutásért.

– Beszélgessünk egy kicsit a tehetséges fiatalokról és az utánpótlásról.
– Három saját nevelésű játékos van a keretben jelenleg. Bukovszki Mónika csapatkapitányunk a régi generációt képviseli, Dubei Debóra és Szabó Brigitta a fiatalokat. Nyilván az, hogy ők ketten idáig eljutottak, nagyban köszönhető a Miskolci Sportiskolában folyó munkának. Debórát korosztálya legtehetségesebb játékosának tartják, reméljük sikerül befutnia azt a pályát, amit jósolnak neki, és ezt nálunk fogja megtenni. Brigi szintén sokszoros korosztályos válogatott, igazi diósgyőri szívvel. Kettőjükön kívül sikerült Budapestről leigazolnunk Horváth Bettit, aki irányító fronton messze a legígéretesebb magyar játékos. Bízunk benne, hogy ez a három fiatal játékos – Betti, Debi, és Brigi – a csapat gerincét fogja majd alkotni 2-3 év múlva. De hangsúlyozzuk ki, hogy az egész megye a DVTK mögött áll. Kiépítettük az utánpótlás bázist, ma már a megye majd mindegyik járási székhelyén Mezőcsáttól Szikszón keresztül Sárospatakig tudnak kosárlabdázni a lányok. Jelenleg több mint 300 gyerek van ebben a rendszerben de reményeink szerint egy-két éven belül ez a szám az ezret is meghaladja majd. Legtöbbjük ma még csak 8-10 éves és ez egy hosszú folyamat, de bízunk benne, hogy hat-hét év múlva ők is megjelennek a nagycsapatnál, és végül csak helyi kötődésű játékosokból áll majd a Diósgyőr kerete. A tervünk az, hogy a miskolci utánpótlást is átvegyük és integráljuk úgy, ahogyan a labdarúgóknál is működik. Ez szükséges ahhoz, hogy egy példaértékű egységes megyei rendszer jöjjön, egy miskolci székhelyű valóban világszínvonalú akadémiával.

– Mit vársz a 2014-es esztendőtől?
– A felnőtt csapatnál a bajnoki döntőbe jutást tűztük ki célul a szezon előtt, illetve az Európa Kupában a csoportkörből való továbbjutást. Ez utóbbi már megvan, de az előbbi is elérhető, és én nagyon bízom benne, hogy meg is tudjuk valósítani. És ha még egy kicsit előre nézünk a majdani következő szezonra, akkor nagyon remélem, hogy a város kiemelt támogatásával illetve a tulajdonosunk és a szponzoraink segítségével még egyet előre fogunk tudni lépni, és még magasabb szinten lesz a kosárlabda Miskolcon.

– Eljuthatunk oda egy-két év múlva, hogy konkrétan a bajnoki címért szállhatunk harcba?
– Én úgy gondolom, hogy igen. Ezen dolgozunk, és most itt Miskolcon minden lehetőség meg van erre. Mindenki mögöttünk áll, érezzük a bizalmat és támogatást. Szeretnénk méltóképpen meghálálni.

– Beszéljünk a szurkolókról. Ha még nincs is teltház minden meccsen, azért egy elég komoly mag kezd kialakulni. Az emberek újra elkezdtek kosármeccsre járni a városban. Te hogy látod ezt?
– Örömteli, hogy egyre többen járnak a mérkőzésekre. Az ötéves kihagyás, ami volt a kosárlabdaéletben Miskolcon, az kicsit el is szoktatta az embereket attól, hogy kosármeccsre is járjanak, de úgy gondolom, hogy jó úton haladunk. Az a célunk, hogy újra megtöltsük a sportcsarnokot. Volt már 1500 fő feletti is a nézőszámunk,reméljük, hogy ezt hamarosan állandósítani tudjuk.

dvtk.eu