Egy vilniusi bíróság ítéletében

igazat adott egy hírügynökségi újságírónőnek, aki ellen azért indult eljárás, mert közzétett egy titkosnak minősített anyagot, és nem volt hajlandó felfedni informátora kilétét.

 

Az újságírónő a Baltic News Service (BNS) baltikumi hírügynökség litvániai alkalmazottja. A hatóságok azért indítottak vizsgálatot ellene és a hírt közlő ügynökség ellen, mert ez utóbbi október 31-én állambiztonsági szervekre hivatkozó, titkos anyagot hozott nyilvánosságra.

Abból az derült ki, hogy Oroszország olyan kampány szervezésére készült, amely le akarta járatni Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnököt.

Az ügyészség a vizsgálat során házkutatást rendezett az anyagot feldolgozó újságírónő lakásán, ahol dokumentumokat talált és kobzott el. Kihallgatta a hírügynökség további hat alkalmazottját is, ezenkívül lefoglalt több számítógépet. A BNS ezeket az intézkedéseket indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.

Az újságírónő ellen azért is vádat emeltek, mert nem volt hajlandó elárulni, hogy az anyagot milyen forrásból szerezte, ki adta neki a titkos információkat.

A litván törvényekre és a nemzetközi normákra hivatkozott, amelyek – mint hangsúlyozta – szavatolják az újságíró jogát ahhoz, hogy védje információs forrásait. Az illetékes vilniusi bíróság kedden hozta meg ítéletét az ügyben, igazat adva az újságírónőnek.

„Örömmel fogadtuk, hogy a bíróság igazságot szolgáltatott, így az újságírói munka a jövőben könnyebb lesz, több garanciára támaszkodhat majd” – mondta Jurga Eivaite, a BNS litvániai részlegének igazgatója.