Végre internetezhetünk a fedélzeten is!

A hagyományos GSM

 technológia után az Európai Bizottság az új generációs mobilhálózatok használatát is engedélyezte az Unióban közlekedő repülőjáratokon. Az elektronikus eszközökre vonatkozó tiltást az elmúlt években jelentősen lazították az EU-ban és az Egyesült Államokban is, mivel az ezek által jelentett veszélyt mára a lehető legminimálisabbra csökkentették – mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

2G, 3G, 4G repülés közben

Az Európai Bizottság először 2008-ban vezetett be egységes szabályozást a kérdésben, amelynek alapján a légitársaságok biztosíthatták utasaik számára a hagyományos 2G-s (GSM) technológia használatát. Ehhez a repülőgépeket saját bázisállomással szerelték fel, amelyek a földi hálózattal műholdas összeköttetésben állnak. A GSM használatát 3000 méteres magasság felett engedélyezték. E hálózat használata nem csak kényelmesebbé tette a repülést, de olcsóbbá is az ilyen szolgáltatások igénybevételét a korábban használt műholdas telefonszolgáltatáshoz képest.

Most úgy változtattak a szabályozáson, hogy az már lehetővé teszi az új generációs 3G és 4G hálózatok használatát is a repülés ideje alatt az Európai Unió területén, továbbra is 3000 méteres magasság felett. Ez azt jelenti, hogy a légitársaságok ezután biztosíthatják utasaik számára a nagyobb mennyiségű adat küldését és fogadását, lényegében tehát az okostelefonok, tabletek és más hasonló eszközök teljes körű használatát is, tájékoztatott az internetet.hu.

Kicsi a veszély

A repülőgépeken sokáig teljesen tiltva volt a különféle mobiltelefonok és más elektronikus eszközök használata, arra hivatkozva, hogy azok zavarhatják a navigációs és más berendezések működését, így komoly veszélyt jelenthetnek. Ugyanakkor mára a legtöbb légitársaság és szakember is elismeri, hogy erre rendkívül kicsi az esély.

Eleve igen kevés olyan esetet ismerünk, amikor valóban zavar keletkezett volna a fedélzeti berendezésekben az utasok által használt eszközök miatt – egyszer, 1995-ben előfordult például, hogy egy laptop kikapcsolása után megszűnt a korábban a robotpilótánál tapasztalt zavar, később azonban ellenőrzött körülmények között nem sikerült reprodukálni ezeket a jelenségeket. A le- és felszállás során ugyanakkor nagyobb az esély az interferenciára, mivel ekkor több jelet kapnak a berendezések több frekvencián, így ez idő alatt a mobileszközök használata továbbra is tiltott.

A kérdést vizsgálta már az amerikai Federal Aviation Administration (FAA) is, akik a tavalyi évben jelentették be, hogy felülvizsgálják az évtizedek óta változatlan szabályozásokat, amelyek tiltják az elektronikus eszközök használatát.

Nem bizonyított, de nem lehetetlen

A légitársaságok a repülés biztonságának garantálása érdekében természetesen számtalan kísérletet végeztek, hogy meghatározzák a veszély nagyságát és természetét, és bár találtak egybeeséseket az elektronikus eszközök működése és a fedélzeti berendezések meghibásodása között, egyértelmű tudományos bizonyítékkal soha senkinek nem sikerült előállnia. Az interferenciát bizonyos esetekben sikerült mérni ugyan, ez azonban mindig jóval alacsonyabb szintű volt, minthogy a zavarkeltéshez elegendő legyen. A biztonsági szakemberek ugyanakkor a jobb félni, mint megijedni taktikáját alkalmazták, érthető módon.

A ma engedélyezett Mobile Communications On-board Aircraft (MCA) technológiát, melyen keresztül a hálózatokat elérhetővé teszik, kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy ne hozzanak létre interferenciát a repülőgép berendezéseiben – tudósított az internetet.hu