Az ipari átalakulás lényegében lezajlott

 Miskolcon, mondta a Takata betelepülése kapcsán Bod Péter Ákos, aki arról is beszélt, hogy fontos a munkahelyteremtés, emellett épül a térség imidzse, és remélhetjük, hogy később nagy hozzáadott értékű munkafolyamatokat is idetelepít a cég.

 

– Az, hogy 68 millió eurós beruházást valósít meg a Takata, azt valószínűsíti, hogy nagyon komoly termelőbázis jön létre Miskolcon, aminek a térségre gyakorolt hatása is komoly lesz. A legfontosabb azonban, hogy munkahelyet teremt, méghozzá egy olyan időszakban és térségben, amely a foglalkoztatás terén lemaradt az uniós átlagtól – mondta érdeklődésünkre Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.

Azt is hangsúlyozta, az elmúlt két évtized gazdaságfejlesztésébe illeszkedő fontos lépés ez. Hiszen a Takata megjelenése nem jelent vadonatúj kultúrát itt, de nagy mértékben erősíti a modern ipart egy olyan térségben, ami évtizedeken keresztül próbálta átalakítani iparstruktúráját. Az ipari átalakulás lényegében lezajlott, Miskolcnak megszűnt az a jellege, ami válságövezetté minősítette, fogalmazott Bod Péter Ákos.

A neves közgazdász arról is beszélt, mi az álma az iparpolitikusnak és egyetemi embernek.
– A Takatával kapcsolatos hírekben gyakran megjelenik a Miskolci Egyetem is, hiszen a javuló infrastruktúra mellett az egyetem szellemi kapacitása is előnyt jelent a városnak. Jelentős feladat a szakemberek megfelelő képzése, és bízhatunk abban, hogy középvezetői szinten is merítenek majd a helyben elérhető tehetségekből. Az igazán nagy eredmény azonban az lenne, ha megjelenne itt az általuk inspirált anyagkutatás, formatervezés. Ez természetesen hosszú és bonyolult folyamat, láttuk más beruházásoknál. De egy iparpolitikusnak és egyetemi embernek az az álma, hogy az egyetem műszaki és közgazdasági kapacitásait is igénybe vegyék. Ha betelepült, és jól érzi magát itt a cég, és a termelés is jól alakul, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nagy hozzáadott értékű munkafolyamatokat is ide hozzon.

Bod Péter Ákos a nagybefektető megjelenésének egyéb hatásairól kérdésünkre elmondta, hogy a cégek egy idő után áttekintik beszerzési stratégiájukat, és azután általában növekszik abban a hazai hányad. De más hatásuk is van.
– Egy fontos szereplő megjelenésének nagy marketingértéke van, felkerül a terület a modern technológiai térképre. Azt gondolom, hogy a Takata betelepülésének a munkahelyteremtés mellett az imidzsteremtő hatása is erős, ami segíthet a folyamatban lévő tárgyalások előre vitelében, hiszen a térség, a város iránt mások is érdeklődnek. minap.hu