A cél: Magyarország első „okos városa” legyen Miskolc!

 A mai nap mérföldkő

Miskolc intézményeinek és a város polgárainak életében – ezt már Kriza Ákos polgármester mondta a pénteki nyitórendezvényen. Mint kifejtette, „miközben azon dolgozunk, hogy Miskolc megtartsa fiataljait, új munkahelyeket teremtsünk – melyre jó példa a Takata cég Miskolcra települése –, és azon vagyunk, hogy a Miskolci Egyetemen erősítsük a kutatás-fejlesztést,

 

 

 akkor tudnunk kell, hogy mindez a kiváló eredmények mellett is kevés lesz a XXI. századi versenyképességhez.”

 

 

– Ennek jövőbeli záloga csak az lehet, ha mindezekkel párhuzamosan Miskolcot informatikai és kommunikációs szempontból is felzárkóztatjuk az új évezred elvárásaihoz – hangsúlyozta a városvezető.

A program elindításával Miskolc tehát megtette az első lépést afelé, hogy a XXI. századi „okos városok” közé tartozzon. Mint a polgármester is fogalmazott, „a város a digitális közösség részévé válik”. Miskolc az a digitális város – elsőként Magyarországon –, amely rendszerbe foglalja digitális fejlesztéseit, digitális tereket alakít ki, és számos informatikai eszközt juttat a lakosságnak. „Ez így egységében – a munkahelyteremtéssel együtt – Miskolc kikövezett jövőjét fogja jelenteni” – hangsúlyozta Kriza Ákos, hozzátéve, a Digitális Miskolc Program hazánk eddigi legnagyobb informatikai és kommunikációs fejlesztése, amely egy településen belül valósul meg, és ekkora volumenben.

Az Avasi Gimnázium színháztermében megtartott nyitóeseményen Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár mellett országgyűlési és önkormányzati képviselők, Miskolc alpolgármesterei, oktatási és városi intézmények, cégek vezetői, valamint a Miskolci Egyetem vezetőségének tagjai is jelen voltak – a Digitális Közösség Programban pályázni kívánók rendkívül széles köre mellett.

A pályázati határidő december 21.

A pályázati feltételekről a nyitóeseményen résztvevők az Avasi Gimnázium színháztermének előterében is tájékozódhattak, de megtehetik még ezt a hétfőn az Ifjúsági és Szabadidő Házban megnyíló programirodában, illetve a program honlapján, a digitalismiskolc.hu (http://www.digitalismiskolc.hu/) oldalon is.