Miközben Kósa Lajos az

ellenzék erkölcstelenségéről beszél, debreceni vezetők a napsütés amerikai államában novembereznek.

 

Amikor e cikk íródik, még mindig nem tudjuk, milyen pénzből konferenciáznakdebreceni önkormányzati cégvezetők és városházi emberek alpolgármesteri irányítással Floridában. Bár a vagy.hu információja az utazásról tegnap délben került nyilvánosságra, azóta sem az önkormányzati cégeket összefogó holding, a Debreceni Vagyonkezelő, sem a polgármesteri hivatal nem tartotta szükségesnek, hogy tájékoztassa a város polgárait a szokványosnak semmiképpen nem tekinthető útról. Ennyire számítanak a választópolgárok: semennyire.

Ha közpénzből finanszírozták a floridai részvételt, akkor arról kell beszélni, ha saját zsebből utaztak Amerikába (esetleg egy gáláns meghívó állta a költségeket), akkor pedig arról. Bármelyik esetről van szó, nem kérdőjelezhető meg, hogy ez a csoportos út közügy annak minden részletével együtt. De a városháza és a holdingközpont hallgat. Talán még mindig azt hiszik, ha ők és a közpénzen fenntartott médiájuk nem mond semmit, akkor az olyan, mintha nem történt volna semmi? Rosszul gondolják, s némaságuk épp ellentétes hatású, hiszen felerősíti a találgatásokat, a pletykákat, növeli hitelvesztésüket.

Ez a fotó tegnap még igen, ma már nem látható a Facebookon

A floridai útról szóló információ megjelenésének eleddig egyetlen következménye érzékelhető: az egyik résztvevő kitörölte Facebook-oldaláról az ott készült fényképeit (állítólag Kósa Lajos utasítására). Ezzel gyakorlatilag magára vallott… Ha minden rendben lenne az amerikai konferenciázásukkal, akkor miért kellett eltakarítani a napsütéses akciófotókat? Vagy esetleg úgy működnek, mint Orwell 1984-ében a (közel)múltat visszamenőleg újrakomponálók?

Nem akarnánk Debrecen polgármesterét mindenbe belerángatni, ez azonban olyan ügy, amiből nem vonhatja ki magát. Kósa Lajos néhány napja azt nyilatkozta az egyik országos lapnak a jelenlegi ellenzékiekről, a baloldaliakról, hogy „nincs bennük semmilyen erkölcsi megfontolás, csak az a gátlástalan hataloméhség, amelynek kapcsán úgy gondolják, nekik minden megengedett. Egy demokrácia viszont sokkal komolyabb hozzáállást igényel.” Most akkor következhetnek a kérdések Kósa Lajoshoz arról, hogy az ő emberinek erkölcsi megfontolásával mi éppen a helyzet, hogy tényleg úgy gondolják-e, nekik minden megengedett, aztán miféle hozzáállásuk van a demokráciához… Netán arról van szó: a Fidesz és emberei annyira biztosak magukban, megismétlődő választási győzelmükben, a cégek-városok és az ország élén maradásukban, hogy úgy érzik, bármit megtehetnek következmények nélkül? Hogy floridai utazásukkal, tengeri horgászós fotóikkal, pálmafás szállásuk képeivel nyíltan megüzenhetik a novemberi zimankóban didergő otthoniaknak, a népnek: le vagytok szarva, lúzerek?

A tizenöt éve Debrecenben regnáló Kósa Lajos hamarosan megtartja polgármesteri beszámolóját, s állítólag azt is tudatja válogatott közönségével, hogy miként gondolja további – természetesen Debrecenhez kötődő, debreceni voksokra számító – politikusi karrierjét. Most aztán nagyon rosszkor jött neki a floridai konferenciázás kitudódása. Kínos lesz Kósának megemlíteni ezt az ügyet beszédében, még kínosabb nem szólnia róla. Még akkor is, ha biztos lehet benne, hogy polgármesteri beszámolója után nem lesz ember, aki a válogatott hallgatóság soraiból kiemelkedve feltenne neki két kérdést.

Mi van ebben a városban, Lajos? Mivé tetted ezt a várost? vagy.hu