Én ülni gázsütő (talán csak ennyi)

Én ülni gázsütő (talán csak ennyi)Ficsku Pál 2013.10.20.11:22

Rezsim nincs, rezsóm van, de nincs áramom. A rezsicsökkentést így hiába várhatom.

Végre megszólítottak. Én is megszólítalak. Emberbe vettek. Emberbe veszlek. Ülök a gázsütőn. Hideg van. Hideg vagyok. Élek. És ez jó. Talán csak ennyi. Ennyi is elég. Parancsra ülni. Aki hideg, üljön fel. Köszike. Én már rég ülök. Ücsörgök itt a gázsütőn. Parancsra ülni. Parancsra enni. Parancsra lenni. Talán csak ennyi lesz magyarnak lenni.

.

Gáz van. Mert nincs gáz. Nyugodtan ülhetek. Nem tudok alámgyújtani. Nincs gázom, nincs villanyom. Vizem még van a tóban. Elhidegedek ebben a seggsiratóban. Rezsim nincs, rezsóm van, de nincs áramom. A rezsicsökkentést így hiába várhatom. Mit ad a rezsim.

Szóval gázom nincs, nincs villanyom, nyugodtan ülhetek. Se langyos, se meleg nem lehetek. Voltam már Dózsa György, vagyis Dózsa György jelölt. De nem lettem az, nem lettem semmi.

Ezerkilencszáznyolcvannyolc telén a debreceni KLTE Tóthfalusi István II. sz. kollégiumának pinceklubjában rendezték meg a Dózsa György emlékversenyt. Lehetett szóló és páros kategóriában is nevezni. A választás egyszerű volt, ki tud tovább ülni egy bekapcsolt rezsón. Fiúknak egylaposon, pároknak kétlaposon. Utóbbiban nem volt feltétel a kétneműség. A parasztkirály-jelöltek felültek a rezsójukra, az ám, mindenki saját maga hozta a végzetét, és a tűzsegédek egyszerre dugták be a vezetékeket a konnektorba. Hangos biztatás közepette pattogtak le előbb-utóbb az emberek, a végére már csak egy srác maradt, meg a biztatás, sörös üvegekkel a kézben, hajrá, Gyuri! Hajrá, Gyuri! És a fiú meg csak ült, csak ült a forró rezsón, egy arab Dózsa György. Aztán elkezdett füstölni a segge. Megelevenedett a múlt. Ott füstölt Dózsa György egy jordániai orvostanhallgató képében. Aztán már ő se bírta tovább. Királyi hangulatban húzta ki a szétégett farmernadrágjának a hátsó fertályából az előre bevizezett kispárnát. Utána mulattunk, táncoltunk önfeledten. Nem sejtettem, hogy huszonöt év múlva pártprogram lesz a rezsóraülés.

Ülök a gázsütőm. Csak úgy meztelen. Olyan vagyok akár az ország, nesztelen. Hideg van. Hideg vagyok. Elönt a közöny. Le kéne szállni, de minek. Jó itt parancsra ülni. Úgyse hiányzom senkinek.

.

Ficsku Pál írásai a vagy.hu oldalain.