Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Az összes ingatlan felajánlásnak a 10-12 százaléka Borsod megyéből érkezik

Az utóbbi hetekben többször

is a hírek kereszttüzébe került a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) lakásvásárlási programja Miskolcon.  A Ternyák Edit szóvivő a minap.hu-nak elmondtat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjához Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a kezdetektől fogva sokan csatlakoztak. Tapasztalataik szerint az összes ingatlan felajánlásnak a 10-12 százaléka ebből a megyéből érkezik.

 

 

A NET Zrt. a harmadik negyedéves adatok szerint a megyeszékhelyről az indulástól számítva 337 ingatlan felajánlást fogadtak be, melyből 102 esetben már megkötötték a bérleti szerződést. Egy NET programban lévő miskolci ingatlan átlagos bérleti díja 9600 forint, de a szórás nagy, 3600 és 17 750 forint között mozog.

A Fészekrakó-csalásban érintett ingatlanokhoz kapcsolódó követeléseket a város közgyűlésének határozata értelmében az önkormányzat vásárolta meg az OTP Faktoring Zrt.-től valamint az OTP Bank Nyrt.-től. Ezek a lakások tehát önkormányzati tulajdonba kerülnek, és a rehabilitációjukat az önkormányzat megkezdte.

 

A NET Zrt. csak olyan ingatlanokat vásárol meg, amelyek a jogszabályi feltételeknek megfelelnek, a társaság más körülményt nem vizsgál. A még folyamatban lévő ügyeknél a törvényi határidők betartása mellett munkatársaik egyenként, a beérkezés sorrendjében ellenőrzik a beküldött dokumentumokat, nyilatkozatokat és szükség esetén hiánypótlást kérnek. Helyszíni műszaki szemle során ellenőrzik az ingatlan állapotát, melyről jegyzőkönyvet készítenek. Ha a jogszabályi feltételek teljesülnek, akkor nincs akadálya annak, hogy az érintettek csatlakozzanak a programhoz. Amíg az – egyébként díj- és illetékmentes — ügyintézés folyamata zajlik, az érintettek lakhatása nincsen veszélyben, mert a végrehajtási eljárást a hitelt nyújtó banknak fel kell függesztenie – tájékoztatott Ternyák Edit.

A bankoknak egyéb kiemelt szerep is jut a NET programban, ugyanis náluk kezdődik az ügyintézés és rajtuk keresztül történik az ingatlan felajánlás. A folyamat fontos része, hogy a bankok elengedik az adós jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozását, mely nem ritkán elérheti a több millió forintot is. minap.hu