A Herman Ottó miskolci síremlékével

történtekkel kapcsolatban azonnali kérdést intézett hétfőn a parlamentben dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő az emberi erőforrás miniszterhez. Illetve csak intézett volna, ha Balog Zoltán éppen nem „halaszthatatlan közfeladatot” lát el az üléstermen kívül. Mivel azonban így történt, Varga kérdéseit Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár hallgatta (?) meg, s válaszolt azokra a maga sajátos módján.

 

 

A miskolci MSZP-s képviselő azt kérdezte: tekintve, hogy a jelenlegi kabinet – mint fogalmazott – „szétverte a műemlékvédelem rendszerét”, nem kellene-e visszaállítani a korábban már bevált rendszert, illetve az államtitkár megítélése szerint nincs-e szükség jogszabály-változtatásra ahhoz, hogy megelőzzék a miskolcihoz hasonló eseteket?

Minderre első körben részben gyurcsányozással válaszolt Soltész államtitkár. Varga ugyanis úgy vezette fel kérdését, hogy Miskolc most is negatív hírek kapcsán került be a médiába, hiszen egy kormánypárti önkormányzati képviselő helyrehozhatatlanul megkárosította Herman Ottó és mellette nyugvó tanítványa, Vásárhelyi István síremlékeit.

Soltész erre azt mondta: negatív hírként akkor hallott utoljára Miskolcról, amikor – szerinte – Gyurcsány Ferenc „ámokfutást tartott az Avason”. Ezt követően előszedte a kis papirkáját, s elkezdte felolvasni a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényt. Mást nem is csinált egészen addig, amíg le nem járt a válaszadásra kiszabott ideje. Ekkor abbahagyta, s azzal a megjegyzéssel, hogy a felolvasást majd akkor folytatja, ha Varga képviselő reagált az eddig válaszára, leült.

Varga viszont nem volt elragadtatva Soltész produkciójától. Kijelentette, az államtitkár legalább annyit mondhatott volna, hogy elfogadhatatlannak tartja dr. Kovács László eljárását. Ezt azonban nem tette meg. Varga azt is mondta, hogy ő maga elégtelennek tartja a jelenlegi törvényi védelmet, s kíváncsi rá, Soltész hogy van ezzel.

Nem tudhatta meg. Az államtitkár viszontválaszában folytatta a felolvasást, majd miután befejezte, ismét leült.

Összegzésként: a soltészi performanszból nagyjából csak annyi derült ki, amennyit eddig is tudott mindenki. A temető üzemeltetőjének feladata lett volna a rendelkezési jog változását átvezetni a nyilvántartásokban és ez alapján tájékoztatást adni arról, hogy csak a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jogosult sírjel állítására és felújítására. eszakonline.hu