A NAV Pest megyei Adóigazgatóságához érkezett jelzés szerint az egyik dunakeszi bevásárlóközpont parkolójában éjszakánként illegális húsátrakás zajlik. Pénteken nulla óra után a 16 adóellenőrből és pénzügyőrből álló akciócsoport a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) négy munkatársával közösen ütött rajta a húscsempészeken.

 

(Forrás: nebih.gov.hu)

A külföldi kamionokból

előkerült darabolt baromfi nyersárura és hasított félsertésekre a helyszínen már több magyar húsipari cég teherautója várakozott, hogy az illegális hússzállítmányt fővárosi és vidéki vágóhidakon keresztül adózatlanul értékesítsék a hazai piacon. A termékek állapotából a NÉBIH szakemberei arra következtettek, hogy a húst vélhetően szabálytalanul tárolták, levet engedett, majd újrafagyasztották. Az árun ráadásul semmilyen jelölés nem szerepelt. Bizonytalan eredete és állapota miatt a teljes mennyiséget megsemmisítették.

 


(Forrás: nebih.gov.hu)

Az akció során lefoglalt dokumentumokból kiderült, hogy a lengyel kamion rendszeresen szállította az illegális húsárut részben magyar, részben szlovák cégeknek. A vevők az áru átvételekor készpénzben, zsebbe fizettek. A „jó partneri” viszonyt minden bizonnyal az is elősegítette, hogy a hazai vevők egymással rokoni kapcsolatban állnak.


(Forrás: nebih.gov.hu)

Az adóhatóság nyilvántartása szerint az ügyben érintett magyar cégek áfabevallást eddig nem nyújtottak be és közösségen belüli beszerzésről sem vallottak. Velük szemben az adóhatóság már a rajtaütést megelőzően áfa-ellenőrzéseket indított, amelyek létjogosultságát a péntek hajnali akció tapasztalatai is igazolták.


(Forrás: nebih.gov.hu)

A NÉBIH munkatársai a helyszínen talált hússzállítmányt annak minőségére és jelölési hiányosságaira tekintettel lefoglalta, a NAV pedig további vizsgálatokat folytat különös figyelemmel arra, hogy az ügyben egy európai csalási lánc ismert tagja és több nagyobb hazai cég is érintett.