Szegedi Csanádról cikkez a New Yorker

A volt Jobbik-elnök szélsőjobbos

 múltjáról és zsidó származásáról most a New Yorker cikkez. Szegedi Csanád tavaly júniusban ismerte el, hogy anyai ágon zsidó származású: dédanyját nevelő szüleivel együtt deportálták a holokauszt idején. De azt állította, hogy erről 2011 decemberéig nem tudott. Később azonban egy hungarista oldal publikált egy olyan felvételt, amin Szegedi „európai forrásokból származó előnyöket” ígér egy férfinak cserébe azért, hogy az ne hozza nyilvánosságra a zsidó rokonokról szóló információkat. Ezt később a Kettős Mérce blog is átvette.

A volt jobbikos képviselő a Magyar Narancsnak később részletesen beszámolt arról, hogy fiatalon miért vált antiszemitává, és hogyan kellett volna a „párt díszzsidajává” válnia. Vona szerencsésnek találta, hogy kiderült Szegedi zsidó származása, mert így kevésbé vádolható antiszemitizmussal a Jobbik.

csanad

Szegedi Csanád saját beszámolója szerint először azzal nyugtatta magát, hogy semmi nem változott, ő ugyanaz az ember maradt. Hamar rádöbbent azonban, hogy ez nem így van.  „Kirekesztőből kirekesztett lettem. Hirtelen megéreztem, milyen a másik oldalon lenni” – fogalmazott. Ezután éppolyan következetességgel szállt magába, ahogyan korábban vette magát a Jobbik radikalizmusába.

Júliusban Vona nyomására lemondott pártbéli tisztségeiről, de megtartotta európai parlamenti képviselői mandátumát. Szerinte nem élt vissza uniós pénzekkel, és semmilyen törvénytelenséget nem követett el. Novák Előd Jobbik-alelnök azonban lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért az korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.