Sikeres gondolatátvitelt hajtottak végre a Kaliforniai Egyetem kutatói

A KaliforniaiEgyetem kutatóinak elsőként

 sikerült elektronikus tetoválássegítségével, gondolattal irányítani egy okostelefont, ésmegoldották a gondolatátvitelt is. A telepátia és a telekinézismár nem paranormális fogalmak, hanem technológiai megoldások.

 

Okostelefontirányítottak gondolatukkal

A csuklóra helyezett,szinte láthatatlan elektronikus tetoválás segítségével,gondolattal irányítottak okostelefont a San Diego-i KaliforniaEgyetem kutatói. A kutatók kísérletükben SMS-t küldtek, csupángondolataik segítségével.

Az agyhullámokat ahomlokra helyezett elektronikus tetoválás fogta fel, ésértelmezte, majd egy vezeték nélküli jeladó továbbította ajelet az okostelefonra, amely elküldte az üzenetet – számolt beróla a celon.hu.

Noha a gondolatátvitelés a tárgyak mozgatása sokáig csak a tudományos-fantasztikusirodalom elképzelése volt, ma már valóság. Az elmúlt évekbenszámos olyan agyi implantátumot fejlesztettek ki, amelysegítségével gépeket vagy művégtagokat lehetett irányítani.

Az agyi implantátumokelhelyezése azonban nagyon komoly sebészeti beavatkozást igényelt,ennek kiküszöbölésére találtmegoldást Todd Coleman és csapata az elektronikustetoválással.

Az elektronikustetoválás veszi az agyhullámokat

Az elektronikustetoválás az emberi hajszálnál alig vastagabb, 100 mikrométeres,műanyagból készült áramkör, amit, mint egy matricát, a bőrrekell ragasztani. A tetoválás rendkívül rugalmas, nyújtható,hajlítható és gyűrhető is, így nem sérül az ember bőrénsem, és bármikor eltávolítható. Mivel szinte láthatatlan,bárhol és bármikor használható.

Az elektronikustetoválás a homlokra helyezve képes regisztrálni az agyhullámokelektronikus jeleit. A tetováláshoz egy mini jeladó és egynapelem is kapcsolható, így az áramellátás és a vezetéknélküli jeladás is megoldott.

ToddColeman, a biotechnika professzora korábban drónokat,vezető nélküli repülőgépek irányítását valósított megsikeresen önkéntesek homlokára helyezett elektródákkal. Ezekreaz eredményekre alapozták mostani kísérletüket, amikor is azelektródákat már az elektronikus tetoválás helyettesítette.

Gondolatátvitel,technikai megoldással

Ezzel a technikávalnem csak a gépek irányítása válik lehetségessé, hanem agondolatátvitelis megvalósítható. Ennek alapja, hogy miközbenszavakat formálunk gondolatban, közben a torkunkon lévő izmokautomatikusan mozognak. Ez a jelenség a szubvokalizáció. A torokrahelyezett elektronikus tetoválás képes ezeket a mikroméretűizommozgásokat érzékelni és értelmezni. Coleman és csapata ezta jelenséget használta ki, hogy a kigondolt szavakat beszéddéalakítsa az Apple, Siri beszédfelismerő alkalmazásánaksegítségével.

Coleman szerint: „Mamár megoldható, hogy úgy beszéljünk egy ismerősünkkelokostelefonunk segítségével, hogy közben nem mondjuk ki aszavakat, csak kigondoljuk őket.”

A gépek gondolattaltörténő irányítása nem teljesen új, de a Kaliforniai Egyetemkutatói az elektronikus tetoválás segítségével rendkívülolcsóvá és könnyen alkalmazhatóvá tették azt. Bár Colemanszerint az agyi implantátumok egyelőre még hatékonyabbak agondolatok értelmezésében, Miguel Nicolelis, a Duke Egyetemideggyógyász professzora szerint a jövő az elektronikustetoválásoké, mert azok sokkal könnyebben kezelhetőek. Akutatások távlatai óriásiak, a technológia segítségévelmegvalósított telepátia és telekinézis mindennapjaink részévéválhatnak a közeljövőben.