Csődközelben a Miskolc Holding?

 Ezt kérdezi a Jobbik azok után, hogy a párt információi szerint a miskolci vagyonkezelő már a rendelkezésére álló banki hitelkeretből sem képes finanszírozni a saját és tagvállalatai működését, emellett jelentős tartozást halmozott fel a szállítói felé is. Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő szerint az elmúlt három évben a Fidesz igyekezett alaposan elrejteni a Miskolc Holdingban zajló folyamatokat a legfőbb tulajdonosi képviseletet ellátó Közgyűlés elől, mára azonban komoly repedések keletkeztek a „hallgatás falán”: egyre több a legfelsőbb szintekről származó kiszivárogtatás, melyek arról szólnak, hogy a vagyonkezelő gyakorlatilag már csődben van, felszámolást pedig csak azért nem kezdeményeztek ellene a ki nem fizetett beszállítók, mert az önkormányzat „gazdasági blokáddal” fenyegette meg őket.

 

A politikus szerint a Holding mára oda jutott, hogy nemhogy pótlólagos forráshoz nem tudja juttatni a várost – noha ez lenne eredeti funkciója -, de a saját működését sem tudja finanszírozni, annak ellenére, hogy valószínűleg rendre kimeríti évi 6 milliárdos működési banki hitelkeretét. Jakab Péter úgy tudja, a vagyonkezelő működését a hitelkeret mellett ez év elejéig a vízművek és a Régió Park Kft. 1,4 – 1,7 milliárdos pozitív pénzügyi egyenlegével biztosították, ami azonban év közben lecsökkent, ennek is köszönhető, hogy jelentősen megnőtt a szállítói követelések nagysága.

Vajon miért nem tájékoztatta Kriza Ákos polgármester minderről a Közgyűlést, és mit tett a Holding Felügyelő Bizottságának elnöke Alakszainé dr. Oláh Annamária a csődhelyzet elkerülése érdekében, tette fel a kérdést Jakab Péter. A politikus megjegyezte, a legfőbb problémát abban látja, hogy a Miskolc Holding tagvállalatainál nem a szakmaiság alapján alakítják a humán erőforrást, hanem Fidesz-lojalitás alapján, aminek köszönhetően valódi szakemberek helyett sok esetben párthű dilettánsok döntenek a város gazdaságát meghatározó kérdésekről.