A már elavult,

gazdaságtalan technológiával működő 145 éves Lábatlani Cementgyár lebontására még az év elején írt ki pályázatot a tulajdonos Holcim Hungária Zrt.

 

 

Meglepően sok, 64 ajánlat érkezett a munkálatokra. A nyertes a győri székhelyű Alcufer Kft. lett. A kiválasztáskor a legfőbb szempontok között szerepelt a balesetmentes munka biztosítása, a munka- és egészségvédelem, referenciaként az utóbbi két évben végzett bontási munkálatok, a projekt összköltsége − mondta a döntés hátteréről Richard Skene, a Holcim Hungária elnök-igazgatója. (A bontás költségeit üzleti titokként kezelik.)

A lábatlani gyár „eltüntetése” kétéves munkát jelent a pályázatnyertesnek. Húsz hektáron több mint száz épületet, felépítményt, szénalagutat, kemencéket, iszapkádakat és hatalmas silókat kell lebontani. A rekultivált terület a munkálatok befejezése után a lábatlani önkormányzat tulajdonába kerül és barna mezős ipari területként hasznosítható.

Az Alcufer Kft. évek óta bont különféle, fémet is tartalmazó építményeket. A fémhulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális daráló berendezéssel dolgozza fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél feltöltő anyagként használnak fel. Referenciamunkái között szerepel többek között a Rába Nyrt. vasútijármű-telephelyének, az almásfüzitői timföldgyár vas- és acélszerkezetű berendezéseinek, az inotai alumíniumkohó és a Petőházi Cukorgyár lebontása.

A Holcim a lábatlani gyár kiváltására korábban Európa legkorszerűbb cementgyárának a felépítését tervezte a Nyergesújfalui Ipari Parkban. Azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg. 2012 végén zárták be a 250 dolgozót foglalkoztató lábatlani gyárat.