A vidéki dízeles sírni fog

Akár másfél millió

 autósnak is emelkedhet a kötelezője. A vidékiek, a dízel tulajdonosok, és akiknek több autó van a nevén: rosszul járnak. Akár 10 százalékkal is nőhet az éves biztosítási díj.

 

 

Hosszú évek után vége a csökkenő kötelezőnek. A most meghirdetett új KGFB díjak elemzése az összes szakértő és alkusz cég szerint egyértelmű drágulást hoz a kötelező biztosításokban. A drágulás viszont nem egységes. A fővárosiak az eddigi „büntető” szemlélet után most jobban járnak mint a vidéki autósok, mert egyes esetekben akár kétszer annyival is emelkedhet egy-egy vidéki autós díja, mint a budapestieké.

Ugyancsak romlott a dízelüzemű autók helyzete. Van olyan biztosító, amelynél ez azt jelenti, hogy miközben benzines autóra még akár csökkenhet is az éves kötelező díja, addig a gázolajosnál biztosan emelkedik. Az átlagos emelkedés mértéke 6-8 százalék, de egyes kirívó esetekben 10 százalék felett is lehet. Biztosan emelkedésre számíthatnak azok, akik több autót is a nevükön tartanak. Az autósoknak most viszont nem a legolcsóbb megoldást kell megtalálniuk, hanem azt, ahol a legkevésbé emelkedik a biztosítási teher.

És egyértelműen rosszul járnak azok, akik az legutóbbi fordulónap óta balesetet okoztak: az új szabályok szerint rájuk nem vethet ki büntetődíjat a biztosító, viszont tömeges felmondás jöhet az ilyen autósoknál, vagyis akár több ezer autótulaj kaphat értesítést arról, hogy eddigi biztosítója nem vállalja tovább a kárfedezetet. A statisztikák szerint 100-ból négy autós lehet ilyen.

A fájdalmat a kedvezmények enyhíthetik. Több biztosító is jelezte, hogy az emelkedő díjakból a kedvezmények legfeljebb 40-45 százalékot vehetnek le. Az ilyen jellegű árengedmények indokai nem változtak jelentősen az elmúlt évekhez képest, azonban új jelenség, hogy minden eddiginél olcsóbban úszhatja meg a kötelezőt az az autós, aki biztosítójánál más terméket, például lakásbiztosítást is fizet.