Kevesebbért is bukott

 már miniszter – de nem Magyarországon. Az augusztus 5–10. között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban elhunyt nyolc koraszülött ügyében a jelek szerint csupán egyetlen hiba történt: az, hogy nyilvánosságra került az eset – írja az e heti HVG.

 

 Az egészségügyért felelős államtitkárság azonban az első percektől uralta a helyzetet. Bár felmerült, hogy a hirtelen megnövekedett csecsemőhalandóságot fertőzés okozta, Szócska Miklós augusztus 12-én a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, nem indokolt az érintett osztály bezárása.

Ugyanott azt is elmondta, hogy a vizsgálatok körülbelül egy hetet vesznek igénybe. Az egy hétből tíz lett: az államtitkárság október 21-én sajtóközleményben tudatta, milyen eredménnyel járt a hosszan tartó vizsgálódás. A HVG-nek a közleményben foglaltakon túli részleteket firtató kérdéseire azonban nem voltak hajlandóak válaszolni arra hivatkozva, hogy „az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálata folyamatban van”.

A titoktartás, úgy látszik, nemcsak a közvéleményt, hanem a vizsgálat idejére felmentett, mára posztjára visszahelyezett főigazgatót, Csiba Gábort is kizárta azok köréből, akik megismerhetik az eset körülményeiről készült szakmai összegzést.

www.hvg.hu