Gault & Millau Miskolcról…

Először is mi az a Gault & Millau (G&M)? Olvasni róluk mindenfelé. Sznob vagy csak minőséget kereső világunkban szükségesek az ilyen szolgáltatások, amit a G&M nyújt. Magukat a világ egyik legismertebb étteremkalauzának tartják. Személyes véleményem megosztott, ezekkel a kiadványokkal kapcsolatban. De valamihez kell igazodni, azaz ahol még nem jártam én is figyelembe veszek véleményeket az internetről. Miért is jó az? A pénzéért mindenki szeret minőséget kapni és jobb biztosra menni, mint hogy csalódjon az utazó (szállásban) vagy az éhes ember (étteremben).
A G&M pontokat ad az étterem szolgáltatására. Kicsit eltérő nyugat Európában, mint nálunk. Nyugaton 10 pont alatt nem jelenítenek meg éttermet vagy nem adnak kevesebb pontot. Nos a magyar változat ettől eltér, nálunk használnak még 3-2-1 szakácssapkát, ajánlott kategóriát és 10 és 9-nél kevesebb pontot elért kategóriát, valamint a tesztelt étterem kategóriát.

 

 

Megnéztem Miskolcról mi hír G&M ügyben. A 2012-ben készített 2013-as katalógusban van néhány tesztelt étterem. Van még mit fejlődni a nagyobb vendéglátos sikereket megélt város gasztronómiájának. A tesztelt éttermeknél a Végállomás Bisorant 11 pontot kapott, ez volt az amely, megüti a G&M szintet. A többi tesztelt (!) étterem ezalatt van. Azaz, van még lehetőség a színvonal emelésében. Akkor itt következik a sor:
BORs étterem: 8,
Café du Boucher: 9,
Kispipa Halászcsárda: T (azaz tesztelt, de nem kapott pontot…?),
Murphy’s Irish Pub: 8,
Végállomás Bistorant: 11,
zip’s brewhouse: 8.

Nekem más lenne véleményem. Mindamellett én azért tudnék ajánlani egy-két helyet a városban és a környékén még, ami megmérettethetné magát…