Minden eddigi rekordot

 felülmúló előnevezést regisztráltak az október 27-én, vasárnap a borsodi megyeszékhely központjában megrendezendő Miskolci Barátság Maraton futófesztivál szervezői. A valamennyi korosztály számára sportolási lehetőséget kínáló eseményre eddig 400-nál többen jelentkeztek. Ez a szám a helyszíni nevezésekkel és a népkerti gyermekfutamokra jelentkezőkkel tovább gyarapodhat.

 

 

Miskolc MJV Önkormányzata – dr. Kriza Ákos polgármester fővédnöksége mellett – idén komolyan a rendező Marathon Club SE és a társrendező „Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány” mellé állt. Ennek köszönhetően – tizenkét év után a Miskolci Egyetemről „beköltözve” – a Miskolc Városi Szabadidőközpont (Generali Aréna) elől rajtolva, új pályán búcsúztathatják az idei futószezont az amatőr és igazolt sportemberek, családok, iskolai csoportok, baráti társaságok.

Mint azt Katona Ferenctől, a Szervező Bizottság elnökétől, önkormányzati képviselőtől megtudtuk, az újításokkal az volt az elsődleges cél, hogy a megyeszékhely végérvényesen bekapcsolódjon a hazai utcai maratoni-futó viadalok helyszínei közé. Ugyanakkor az ide látogató sportolók és kísérőik megismerkedhetnek Miskolc jó néhány nevezetességével, melynek eredményeként remélhetően máskor is visszatérnek majd ide családtagjaikkal, barátaikkal. A népkerti sportcsarnok előtt kijelölt versenyközpontból négy egyéni (42,1 km; 21 km, 10,5 km, 5,27 km, és egy váltó (félmaraton; 4×5,27 km) szám résztvevői kezdhetik majd meg a kilométerek gyűjtését.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak az 1, illetve 2 km-es DECATHLON-futamokkal kedveskednek a Népkertben a házigazdák. Jelentkezni 8-10.30 óra között a helyszínen lehet. Rajt: 10.40-kor. A névadó sportáruház egész nap trambulinnal, sporteszközökkel, ajándékokkal várja a helyszínen a gyermeket.

Az ország minden részéből és Kassáról is

Ami a nevezőket illeti, az ország szinte mindenrészéből jelentkeztek sportolók, sőt az előzetes hírek alapján Kasáról, Miskolc testvérvárosából is érkezik egy csoport a versenyre. Jelentős létszámmal érkeznek Miskolcra Budapestről, a Hajdúságból, Tiszaújvárosból, Salgótarjánból, Sátoraljaújhelyből és Mezőkövesdről is.

Már korábban jelezte részvételét hazánk egyik legismertebb hosszútávfutója, a szinte minden évben rajthoz álló, sokszoros dobogós Bogár János, aki jelenleg 3. helyen áll a Bécs-Pozsony-Budapest (BPB) Szupermaratonon. Az évek óta jelentős sikereket elérő miskolci különítményből a korábbi maratoni győztesek közül ott lesz a rajtnál Németh Csaba, Karlowits-Juhász Tamás, Papp Gergely és Szűcs Rajmund is. Az említett BPB-n toronymagasan győztes, korábban szintén Barátság Maratont nyert Zabari Jánost is várják a házigazdák.

A nagyok közül elsőként, 10.30-kor a minimaraton (dr.Márkus Gábor-emlékszám) és a maraton (Homonnai László-emlékszám) mezőnye rajtol el. A kismaraton, valamint a félmaraton egyéni és váltó résztvevői egy órával később kezdik meg az aszfalt koptatását.

A helyszínen még lehet nevezni

A rekordot hozó kedvezményes előnevezés ugyan már lezárult, természetesen a helyszínen, a verseny napján – 8-10.30 között – is lesz lehetőség bármelyik versenyszámra”jegyet váltani”. A versenykiírást és a nevezettek listáját is tartalmazó www.hegyimaraton.hu honlapról le lehet tölteni a nevezési-lapokat, mellyel gyorsítani, egyszerűsíteni lehet a helyszíni nevezést.

Kaució a chipekért

Örömmel számolhatunk be róla, hogy a verseny hivatalos időmérője az EvoChip Timing Team (www.evochip.hu). A rajtszámokkal együtt átvehető chipekért 1000 forint kauciót kérünk, melyet a verseny végén természetesen visszaadunk. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy lehetőleg egy darab ezer forintos címletet hozzon magával a jelentkezéshez.

5 óra 30 perc a limitidő

Meg kell említenünk, hogy a maratoni szám szintideje 5 óra 30 perc, ami azért fontos, mert ezt követően, 16 órától, a kiváló együttműködést tanúsító partnereink (Miskolc MJV Önkormányzata, Miskolc Városi Rendőrkapitányság, Miskolci Önkormányzati Rendészet, MVK Zrt., Városgazda Kft.) munkatársai és a rendezők ezt követően feloldják a 8.30-tól érvényben levő teljes és részleges útlezárásokat, forgalomkorlátozásokat! Az 5,27 km-es körpálya a következő útvonalon halad: Görgey Artúr út (rajt) – Corvin út – Uitz Béla út – Rákóczi út – Petőfi út – Dajka Gábor út- Széchenyi út – Déryné utca – Palóczi utca – Horváth Lajos út – Szentpáli utca – Corvin út – Dankó Pista út – Király úti járda – Budai József út – Görgey Artúr út (cél). A pálya térképe megtekinthető ahttp://www.everytrail.com/v

 

iew_trip.php?trip_id=2349252We’ll és a www.hegyimaraton.hu internetes oldalakon.

 

– Az útvonalakon érintett lakosságtól és az autósoktól ezúttal is elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért –fogalmazott Katona Ferenc. – A rendezők, közreműködők példás összefogása mellett a lakosság megértésére, türelmére is nélkülözhetetlen szükség van, ahhoz, hogy egy sikeres rendezvénnyel öregbíthessük tovább Miskolc jó hírét!

Rajtszám-felmutatásával ingyenes

A Miskolci Barátság Maraton hivatalos kísérőrendezvényeként, a verseny napján, október 27-én, vasárnap, 15 órától, a Művészetek Házában (MŰHA) színvonalas kulturális program megtekintésére is lehetőség nyílik. A „Mosolymúzeum” elnevezésű zenés anekdota-délutánon régi korok, híres emberei kapnak szerepet. „ A test fáradtsága, a lélek felüdülése” mottót viselő eseményen megjelentek Ady, Babits, József Attila, Pilinszky, Radnóti és társaikról szóló anekdotákat, valamint verseiket hallgathatják meg, értő tolmácsolásban, különös tekintettel a minden korban azonos lelki háttérre. Az eladást – a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézet hallgatóinak jóvoltából – zenei betétek színesítik. A Teljes Szívvel Közhasznú Alapítvány műsorát Koleszár András fogja át, aki egyebek mellett a legutóbbi sikeres közös rendezvényen, a Cipő-emlékesten is közreműködött. Ez utóbbi programot a Miskolci VTV rögzítette, majd műsorra is tűzte.

A „Mosolymúzeum” –ot a középiskolás diákok számára is ajánlják, annál is inkább, mert az kapcsolódik a tananyaghoz és bármikor újra előadható.

A Miskolci Barátság Maraton résztvevői rajtszámuk felmutatása ellenében, díjmentesen tekinthetik meg a programot, míg a további érdeklődők 500 forintért válthatnak belépőt. A fentieken kívül a szervezők térítésmentes belépést biztosítanak nyugdíjas kluboknak és hátrányos helyzetű embereknek is. A belépő, illetve a támogatói-jegy megvásárlásával a Teljes Szívvel Közhasznú Alapítvány önkéntes segítő programjainak megvalósítását segíthetjük elő.

További információt a steveszucs@gmail.com e-mail címen, vagy a 30-7212-403-as telefonszámon lehet kérni.