Patkányméregből vonják ki a

 veszélyes drogokatMiskolc – A mérgező anyagokat tartalmazó, veszélyes drogok terjedése ellen, valamint a bűnöző életmód visszaszorítása érdekében kampányol országjáró körútján Kállai Csaba cigány fővajda.

 

 

Körútjának miskolci állomására péntek délután érkezett, ahol fórum keretében elmondta: az utóbbi időben műtrágyából és patkányméregből összekevert drogokat terjesztenek a fiatalok körében, ami ellen közös társadalmi összefogással lehet fellépni. Rámutatott: nemrég négy fiatal is életét vesztette a veszélyes anyag miatt. Kérte a fórumon megjelent cigány képviselőket, hogy településükön mondják el a szülőknek, gyermekeik veszélyben vannak. Az országban 300-400 ember hal meg évente ettől a gyilkos szertől – jelezte. A fővajda szerint a bűnözés legfőbb oka a munkanélküliség és a szegénység. Kérte a cigány vezetőket, hogy a rendőrség munkáját segítsék a tudomásukra jutott, drogterjesztéssel kapcsolatos információkkal.

Súlyos probléma

Szilárdi László, a vajdák szóvivője, Sajószentpéter Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnöke elmondta: a drogfogyasztás náluk is súlyos problémákat okoz. Ezért a rendőrséggel összefogva felvilágosító előadásokat tartanak a településen. Jelezte, sokszor az a legnagyobb gond, hogy a szülő nem hiszi el a gyermekéről, hogy drogfogyasztó, amikor pedig rájön, akkor már késő, mert a gyerek függővé vált.

Egyre rosszabb

A rendezvényen részt vett Dudás Péter rendőr alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője is, aki azt hangsúlyozta: a megoldáshoz két út vezethet. Az egyik a kortárssegítők képzése, a másik pedig a családok felvilágosítása. Problémaként említette, hogy megyénkben 2007 óta megduplázódott azon gyerekek száma, akik kapcsolatba kerültek a gyámhatósággal, és a helyzet egyre romlik. A bebörtönzött bűnelkövetők kétharmada pedig régiónkbeli.   boon.u