Járvány okozta a miskolci

 újszülöttosztályon kezelt csecsemők halálát, állapította meg az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának vizsgálata. A tárca sajtóközleménye szerint „a koraszülés, az alacsony születési súly, alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások és a bakteriális fertőzés okozta járvány egyaránt szerepet játszottak” a csecsemők halálában.

 

A különböző vizsgálatokat végző szervek összesen hétszer tartottak helyszíni ellenőrzést, összesen ötszáz laboratóriumi tesztet végeztek el.

A koraszületés, különösen az 1500 grammnál kisebb testtömeg nagy kockázatot jelent, ilyenkor ugyanis olyan beavatkozásokat kell végezni, amelyek során magas a fertőzés veszélye. A járványt egy klebsiella pneumonie nevű baktérium okozta, ami bárkiben jelen lehet, anélkül, hogy fertőzést okozna. A koraszülötteknél azonban komoly betegség oka lehet, még antibiotikus kezelés ellenére is. Ilyen fertőzés okozhatta a csecsemők halálát.

A tárca vizsgálata szerint a járvány kitörése után az orvosok mindent a szabályoknak megfelelően végeztek el, megfelelően kezelték a csecsemőket, ezért a vizsgálat nem állapított meg mulasztást vagy felelőst. A Nemzeti Nyomozó Iroda még vizsgálódik, hogy az egyes esetekben mi okozta a fertőzést és a halált.

A tárca vizsgálata szerint a szülőket nem SMS-ben, hanem a „megszokott módon” értesítették gyermekük haláláról. A tárca ígéretet tett arra is, hogy a jövőben külön figyelmet szentelnek a koraszülöttek kezelésére és a fertőzések megakadályozására.