Elindult a munka az első volt fészekrakós lakásban

 

   

Polgármester,

országgyűlési képviselők, közgyűlési frakcióvezetők láttak munkához szerda délben az Avason, a Szilvás utca egyik lakásában. Szimbolikusan és szó szerint is elkezdődött ugyanis a fészekrakók utáni takarítás Miskolcon.

 

feszekbontas_131016_ja_3.jpg

Az első olyan lakásban kezdték meg a fészekrakók utáni takarítást, amelynél az önkormányzat megvásárolta a követelést az OTP Banktól, és a végrehajtás után önkormányzati tulajdonba kerülhetett az ingatlan. Ezen kívül 172 lakásról van még szó az önkormányzati követelésvásárlás kapcsán, mondta el a helyszínen Kriza Ákos, melyek zöme avasi, de diósgyőri és belvárosi is van közte. Miskolc polgármestere szerint ezekből idén – a december 1-jei, téli kilakoltatási moratórium kezdetéig –, még 35-40 lakás esetén zárulhat le a végrehajtás és kerülhetnek az önkormányzat tulajdonába, a többi pedig jövőre. A lakásokat a MIK Zrt. kezeli ezek után és a lakásgazdálkodási rendelet alapján adják majd ki. Elsősorban fiatal, friss diplomás házaspároknak, hangsúlyozta Kriza Ákos, hiszen a város számára fontos, hogy helyben tartsa a fiatalokat.

feszekbontas_131016_ja_38.jpg

Mielőtt azonban idáig eljutnának, rendbe kell tenni a lakásokat, ezt kezdte meg az elsőnél a polgármester mellett Csöbör Katalin és Sebestyén László, országgyűlési képviselők, Kiss János a Fidesz, illetve Molnár Péter a KDNP közgyűlési frakcióvezetője. Kriza Ákos szerint szimbolikus ez a munka, ugyanakkor a város tetterősségét is bizonyítja. Érdeklődésünkre elmondta, a teljes felújítások nem fognak magas költséget jelenteni a város számára, ugyanis a START Közmunkaprogram keretében végzik majd el.

feszekbontas_131016_ja_12.jpg

A polgármester arra is kitért, figyelnek azokra, akiket ezekből a lakásokból kitesznek, a városnak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy megakadályozza a nem fizető, beilleszkedésre képtelen beköltözőket, hogy „áttegyék a székhelyüket” a város másik részébe, ebben nagy segítség a bejelentkezést szabályozó rendelet és az önkormányzati rendészet is.

feszekbontas_131016_ja_52.jpg

Nagy öröm, hogy eljutottak idáig és bíznak benne, hogy megkönnyíthetik most már az ilyen lakások környezetében élők életét, mondta Csöbör Katalin. Ha rendet akarnak tenni valahol, „akkor ki kell pakolni a spájzot is, rumli lesz, de ez kell a rendrakáshoz”, tette hozzá.
A lakásnál megjelent Tompa Sándor és Varga Gergő a DK önkormányzati képviselői is, Kriza Ákos nekik is szerszámot adott, „érezze mindenki magáénak a rendteremtést” mondattal Varga Gergő be is állt a tapétát vakarni. minap.hu