Az időjósok szerint az utóbbi

 száz év legzordabb tele következik az idén. Pár hónap múlva az arktiszi légtömegek meg is érkezhetnek Európába.

 

Dominique Jung német meteorológus szerint az európaiaknak nagyon fel kell készülniük az idei kemény télre. A következő téli szezon szokatlanul hideg lesz. A tél ráadásul úgy ki fog tolódni, hogy érdemi változás márciusban sem lesz tapasztalható.
Arktisz
Néhány éve már észrevettük, hogy nem kedvez Európának a tél. A nyári időszakban pedig előfordultak Spanyolországban és Görögországban tüzek, amelyet a forróság okozott. Az utóbbi tél is kegyetlen volt az emberekkel, mert még Olaszországban is a hótorlaszok miatt forgalmi dugók alakultak ki. Angliában pedig olyan mennyiségű hó hullott, hogy gyakorlatilag egy időre az országot megbénította.

Néhány tudós és az előrejelzések szerint is az elkövetkezendő években lassú lehűlés vár bolygónkra. A megállapítást azzal indokolják, hogy az Arktiszon nő az évi középhőmérséklet és ezért olvad a jég. Így az óceán felszíne növekszik és a meleget egyszerűen elnyeli.
A tudósok felhívták arra is a figyelmet, hogy a Golf-áramlat is lassan hűl és nem hoz már annyi meleget Európába, mint az megszokott.

A rövid ideig tartó lehűlési szakaszok a globális felmelegedést megelőzik. A globális lehűlés gyakorlata a tudósok szerint úgy működik, mintha egy hűtőszekrényt nyitva hagynánk és így a hűvös levegő nem a fridzsiderben marad, hanem abba a térbe áramlik, ahol a hűtőszekrény ajtaját nyitva hagyták. Ehhez hasonlítják a szakemberek az Arktisz felmelegedését, ami lehűti az óceán vizét és a levegőt is. A jelenség első számú célpontja Európa lesz.

Egyes tudósok ezt a véleményt nem osszák Oroszországot illetően, hiszen oda a megszokott téli időjárást jósolják. Roman Vilfand Oroszország fő meteorológusa szerint az oroszok elég kellemes időt fognak tapasztalni, és a telük sem lesz annyira hideg.